Rysk stad förbjuder "homosexuell propaganda"

Publicerad 2012-02-09

St. Petersburgs parlament godkände på onsdagen en lag som förbjuder spridandet av "homosexuell propaganda". Lagen har väckt starka reaktioner och människorättsorganisationer menar att den bryter mot rysk och internationell lag.

Lagen som röstades igenom i parlamentet behöver antas ytterligare en gång innan den träder i kraft. Lagen innebär att det kommer att bli olagligt att sprida information som kan "skada moralen, hälsan och den själsliga utvecklingen på unga, vilket innefattar att introducera förställningar om att traditionella och icke-traditionella äktenskap är lika socialt accepterade".

Propaganda definieras i lagförslaget som "lockelser, positiva yttranden och kommentarer riktade till unga, som uppmuntrar till icke-traditionella sexuella relationer".

Parlamentsledamoten bakom lagförslaget säger att lagen kommer att drabba klubbar som riktar sig till ungdomar och sociala medier som sprider information om homosexualitet, rapporterar the Independent.

Privatpersoner som bryter mot lagen riskerar böter på 1 000 kronor och organisationer böter på över 100 000 kronor.

Människorättsorganisationer menar att lagen bryter mot rysk och internationell lag. De befarar även att homosexuella tonåringar som redan skäms eller är rädda för att komma ut med sin sexualitet kommer att få det tuffare. "Detta är en rak väg mot diskriminering och legitimerar våld. Det påstås att lagen är till för att skydda unga, lagen kommer göra det motsatta och pressa homosexuella tonåringar mot isolation och självmord, skriver människorättsorganisationen Coming Out om lagen.

Det finns en liknande lagstiftning i ytterligare två ryska regioner.
Daniel Vergara

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA