Ryska nazister hyllar Breivik

Publicerad 2012-10-09

Ledande ryska nazister hyllar Anders Behring Breiviks terrordåd. "Breivik gjorde ett fantastiskt jobb" sa den tidigare ledaren för den numera förbjudna nazistorganisationen Format 18 i rysk TV tidigare i år. I landet säljs även t-shirtar med Breivik hyllningar.

– Breivik är en fantastisk människa. Jag beundrar honom otroligt mycket och skulle väldigt gärna velat ha träffat honom och pratat med honom, säger Maxim Martsinkevich i en intervju med norska TV 2.

Maxim Martsinkevich var tidigare ledare för nazistorganisationen Format 18. Han använder sig av pseudonymet Tesak som betyder machete. 2007 dömdes han till tre års fängelse för anstiftan och uppvigling till rasistiskt våld. Hemsidan till Format 18 stängdes ner av ryska myndigheter och organisationen förbjöds i samband med att Martsinkevich greps. Han är dock fortfarande en aktiv och inflytelserik aktör på den ryska nazistscenen.

I en intervju med norska TV 2 säger han att Anders Behring Breivik inte dödade barn utan att han dödade "soldater i det heliga kriget mot Norge". Martsinkevich beklagar även att Breivik inte filmade massakern på Utöya.

Martsinkevich är inte ensam i Ryssland om att visa sympati för Anders Behring Breivik. En av arrangörerna till den högerextrema och årliga ryska marschen, Aleksander Belov, menar att Anders Behring Breivik genomförde det "alla tänker". I Ryssland sprids även en t-shirt med datumet för Breviks terrordåd, den 22 juli 2011, och texten "Kämpa för folket".

I Sverige har den lilla organisationen Nordiska Nationalsocialister förbindelser med den ryska extremhögern. Organisationen deltog förra månaden på en nazistdemonstration i St Petersburg. 2011 deltog representanter från organisationen på den högerextrema ryska marschen i samma stad.
Daniel Vergara

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA