Ryska nazistledare hyllar Breivik

Publicerad 2012-10-09

Ledande ryska nazister hyllar Anders Behring Breiviks terrordåd. "Breivik gjorde ett fantastiskt jobb" sa den tidigare ledaren för den numera förbjudna nazistorganisationen Format 18 i rysk TV tidigare i år. I landet säljs även t-shirtar med Breivik hyllningar.

– Breivik är en fantastisk människa. Jag beundrar honom otroligt mycket och skulle väldigt gärna velat ha träffat honom och pratat med honom, säger Maxim Martsinkevich i en intervju med norska TV 2.

Maxim Martsinkevich var tidigare ledare för nazistorganisationen Format 18. Han använder sig av pseudonymet Tesak som betyder machete. 2007 dömdes han till tre års fängelse för anstiftan och uppvigling till rasistiskt våld. Hemsidan till Format 18 stängdes ner av ryska myndigheter och organisationen förbjöds i samband med att Martsinkevich greps. Han är dock fortfarande en aktiv och inflytelserik aktör på den ryska nazistscenen.

I en intervju med norska TV 2 säger han att Anders Behring Breivik inte dödade barn utan att han dödade "soldater i det heliga kriget mot Norge". Martsinkevich beklagar även att Breivik inte filmade massakern på Utöya.

Martsinkevich är inte ensam i Ryssland om att visa sympati för Anders Behring Breivik. En av arrangörerna till den högerextrema och årliga ryska marschen, Aleksander Belov, menar att Anders Behring Breivik genomförde det "alla tänker". I Ryssland sprids även en t-shirt med datumet för Breviks terrordåd, den 22 juli 2011, och texten "Kämpa för folket".

I Sverige har den lilla organisationen Nordiska Nationalsocialister förbindelser med den ryska extremhögern. Organisationen deltog förra månaden på en nazistdemonstration i St Petersburg. 2011 deltog representanter från organisationen på den högerextrema ryska marschen i samma stad.
Daniel Vergara

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA