genre perus

Sannfinländarna (Perus) mer än fördubblade sitt stöd i kommunerna.Foto Expo.

Sämre val för Sannfinländarna än väntat

Publicerad 2012-10-29

Sannfinländarna gick framåt i söndagens kommunval. Partiet var det enda etablerade partiet som gjorde ett bättre val än 2008. Stödet var mindre än förväntat och det gjorde ett sämre val än i riksdagsvalet 2011.

Sannfinländarna fick totalt 12,3 procent rösterna. Det gör partiet till Finlands fjärde största parti. Resultatet var en kraftig ökning från 2008 då partiet fick drygt fem procent av rösterna. Stödet för det högerpopultiska partiet blev ändå mindre än förväntat. Opinionsundersökningar inför valet visade på ett stöd på 15 till 16 procent och i riksdagsvalet förra året fick partiet 19 procent av rösterna.

Det största partiet blev Samlingspartiet med 21,9 procent av rösterna. Socialdemokraterna fick 19,6 procent, vilket innebär att det för första gången fick mindre än 20 procent. Centerpartiet landade på 18,7 procent.

Valdeltagandet var 58 procent, 2008 var den siffran 61,3 procent. På måndagen inleddes en kontrollräkning av alla röster. Det slutgiltiga valresultatet väntas på onsdag.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA