genre perus

Sannfinländarna (Perus) mer än fördubblade sitt stöd i kommunerna.Foto Expo.

Sämre val för Sannfinländarna än väntat

Publicerad 2012-10-29

Sannfinländarna gick framåt i söndagens kommunval. Partiet var det enda etablerade partiet som gjorde ett bättre val än 2008. Stödet var mindre än förväntat och det gjorde ett sämre val än i riksdagsvalet 2011.

Sannfinländarna fick totalt 12,3 procent rösterna. Det gör partiet till Finlands fjärde största parti. Resultatet var en kraftig ökning från 2008 då partiet fick drygt fem procent av rösterna. Stödet för det högerpopultiska partiet blev ändå mindre än förväntat. Opinionsundersökningar inför valet visade på ett stöd på 15 till 16 procent och i riksdagsvalet förra året fick partiet 19 procent av rösterna.

Det största partiet blev Samlingspartiet med 21,9 procent av rösterna. Socialdemokraterna fick 19,6 procent, vilket innebär att det för första gången fick mindre än 20 procent. Centerpartiet landade på 18,7 procent.

Valdeltagandet var 58 procent, 2008 var den siffran 61,3 procent. På måndagen inleddes en kontrollräkning av alla röster. Det slutgiltiga valresultatet väntas på onsdag.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Visselblåsaren: Forskare med kopplingar till Ryssland sålde 50 miljoner Facebook-profiler till Trumps konsulter

Möjliggjorde politisk manipulation. Datafirman Cambridge Analytica, som spelade en nyckelroll i Brexit och Trumps valseger, har stängts av från Facebook efter vittnesmål från visselblåsare.

Här är aktörerna som sprider sitt hat på Youtube

Hatet på Youtube. Samtliga centrala aktörer inom den svenska vit makt-miljön använder Youtube för att nå ut med sin propaganda. De tio kanaler Expo tittat på har haft över 43 miljoner visningar.

Antimuslimsk organisations konto på Facebook stängts ned

Högerextremt konto stoppas. Facebook stänger ned sidor kopplade till den högerextrema och antimuslimska organisationen Britain First.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA