utr_nicolas_sarkozy_001_464.jpg

Nicolas Sarkozy spelar på främlingsfientlighet för att vinna röster. Foto Moritz Hager/World Economic Forum.

Sarkozy i motgång fiskar främlingsfientliga röster

Publicerad 2012-04-20

I helgen går det franska folket till val. En president ska väljas för de kommande fem åren. Sittande Nicolas Sarkozy har den senaste tiden fått vänja sig vid att ligga i underläge i de opinionsundersökningar som gjorts. Motståndaren, Socialistpartiets François Hollande har länge haft en stadig ledning.

Expo.se har skrivit om hur terrordåden i Toulouse tidigare i vår påverkat det politiska klimatet. Men redan innan dåden skedde, då totalt sju personer mördades av Mohammed Merah, hade en glidningen i den politiska debatten ägt rum. Främst är det president Sarkozy som med sitt underläge i opinionen börjat flörta med högerextrema Front National och Marine Le Pens väljare.

President Sarkozy har fått kritik för sin politik från flera håll. Kolumnister från flera franska tidningar kallar presidentens valrörelse för grotesk och för att spä på antimuslimska stämningar. Även internt inom partiet finns kritiska röster, Salima Saa kallar presidentkampanjen fördomsfull och stigmatiserande. 2010 deporterade Frankrike romer till Bulgarien och Rumänien, för detta fick Frankrike och Sarkozy skarp kritik från EU:s justitiekommissionär Viviane Reading.

– Sarkozy försöker locka över Le Pens väljare utan att flörta allt för tydligt. Man kan jämföra det med hur det såg ut i Tyskland innan andra världskriget inleddes, man skrev och talade om ett visst problem, då förstod mottagaren att det var judarna som åsyftades. Samma sak gör nu Sarkozy i Frankrike, främst mot muslimer. Han kan prata om problem i den inhemska matproduktionen, men alla förstår att han menar halal-mat, säger Marwan Mohammed som är talesperson för Kollektivet mot islamofobi i Frankrike.

Med dagens ekonomiska situation vore det väntat att mycket av den politiska debatten bland annat skulle handla om hur man i Frankrike kan sänka sin statskuld, som i nuläget ligger på drygt 82 procent av BNP, enligt ekonomifakta.se.

Ekonomin har dock fått en undangömd plats vid utfrågningar och debatter mellan presidentkandidaterna. Istället är det immigration och franska värderingar som man pratar om. Marwan Mohammed tror att det politiska läget ligger bakom, samt att det är mycket enklare att ta politiska poäng på immigrationen.

– Sarkozy vet att det finns många som är osäkra i frågor kring halal-slakt och immigration, det blir ett bekvämt sätt att vinna väljare, säger Marwan Mohammed.

Att några andra kandidater än Sarkozy och Hollande skulle gå vidare från den första rundan vore en sensation. Ställs de båda mot varandra har Hollande cirka 56 procent mot Sarkozys 44 procent.

Skulle Sarkozy överraska och stå som slutgiltig segrare tror Marwan Mohammed det är troligt att han kommer infria mycket av de anti-muslimska vallöftena han gått ut med.

– Det vi har sett under innevarande period är vallöften som har kunnat uppfattas som anti-muslimska har infriats, säger Marwan Mohammed.

På söndag hålls den första omgången av det franska presidentvalet. En andra omgång hålls den 6e maj om ingen kandidat lyckas få egen majoritet, då står det mellan de två som fått flest röster i första omgången.
Erik Melin

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA