SD-avhopp efter stormigt internmöte

Publicerad 2012-01-09

Sverigedemokraternas ordförande i Laholm Ewa Ridén säger upp sig som partiföreträdare i protest. Även vice ordföranden Erling Karlsson lämnar sina uppdrag. Avhoppen kommer efter en konflikt med gruppledaren Gejbert Strömdahl.

– Jag har blivit påhoppad av Strömdahl. Han har kunnat styra och ställa. Man häpnar, säger Ridén till Expo.se.

Under en längre tid har det varit en konflikt inom Sverigedemokraterna i Laholm. I december petades gruppledaren Gejbert Strömdahl som presstalesman av Ewa Ridén och kommunfullmäktigeledamoten Rikard Vesterlund. De två försökte även avsätta Strömdahl som gruppledare. Strömdahl meddelades i ett brev att han fått sparken med omedelbar verkan. Strömdahl protesterade och hävdade att ett sådant beslut skulle bryta mot stadgarna. Han menade att det krävdes att en majoritet av partiets ledamöter i Laholm på ett gruppmöte tog beslutet att avsätta honom som gruppledare.

Sverigedemokraterna har tre ledamöter i Laholms kommunfullmäktige. Det innebär att Vesterlund och Ridén hade skapat en majoritet om de röstat för att avsätta Strömdahl. Men Vesterlund backade tillslut från kravet och bokade istället ett möte där parterna skulle tala ut om det infekterade ärendet, rapporterar Hallandsposten.

Mötet hölls i torsdags. Hanna Wigh från partistyrelsen och Håkan Borg från Sverigedemokraterna i Stockholm hade kallats in för att medla. Under mötet fick striden en ny vändning. Ewa Ridén och Erling Karlsson lämnade partiet och mötet i protest. Bägge uppger att de är besvikna på partiets riksorganisation som de menar bara tagit ställning för Strömdahl.

– Strömdahl tog hela mötet i beslag och vi fick inte lov att yttra oss. Det finner vi oss inte i så vi lämnade i protest. Jag vill inte ha med Sverigedemokraterna att göra idag, säger Karlsson till Expo.se.

Ridén vill inte säga exakt vad som hände på mötet men hon uppger att hon är besviken på Sverigedemokraternas riksorganisation för att de inte lyssnat på kritiken som hon menar att hela den lokala partistyrelsen uttryckt.

– Det är en stor gåta, det är helt sjukt, vi har bett om hjälp. Han är en envåldshärskare och vi har inte fått en syl i vädret. Man kan inte vara annat än förvånad att det inte rensas i leden. Jag vill inte visa mig med Sverigedemokraterna, säger Ridén som ännu inte bestämt sig för om hon ska sitta kvar i Laholms kommunfullmäktige som politisk vilde.

Gejbert Strömdahl vill inte ge några kommentarer.

Expo.se har sökt Hanna Wigh för en kommentar.
Daniel Vergara

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA