SD-avhoppare påstås starta parti

Publicerad 2012-01-10

Ett nybildat parti, Jobballiansen, uppges bestå av avhoppade sverigedemokrater och nationaldemokrater. De som Expo.se varit kontakt med och som partiet uppger sitter i styrelsen dementerar uppgifterna.

Mikael Säbom som tidigare satt för Sverigedemokraterna i Strömsund påstås sitta i Jobballiansens partistyrelse säger till Expo.se att han funderar på att polisanmäla sajten.

– Det ringde en snubbe för ett par veckor sedan och frågade om jag ville vara med. Jag sa att jag inte var intresserad då blev han nästan lite hotfull. Flera har utan vetskap förts upp på listan. Jag har funderat på vem som tjänar på att göra så här, säger Säbom

Mikael Säbom säger att han inte minns vad mannen som kontaktade honom hette, och Expo.se har inte lyckats nå den person som anges som ordförande för partiet.

Jobballiansen uppger på sin hemsida att "I den nya fasen av exkludering och avhopp från Sverigedemokraterna som tog fart efter valen 2010 uppstod ett slags politiskt utanförskap hos personer med kommunala mandat och även senast i riksdagen. Dessa har förankrats till en styrelse".
Partiet säger sig ha 17 personer i styrelsen. 15 av dem är före detta sverigedemokrater och en är avhoppad nationaldemokrat. Den person som uppges vara ordförande har inte företrätt något av partierna. Jobballiansen uppger att det ska ställa upp i riksdags och EU-valet 2014.

Även Olle Larsson som tidigare suttit för Sverigedemokraterna i Härjedalens kommunfullmäktige påstås företräda Jobballiansen.

– Jag har skrivit till dem och bett dem att omgående avlägsna mig. Jag finner inte ord för att beskriva det här. Jag räknar med att det är på gränsen till kriminellt, säger Larsson.

Expo.se har även varit i kontakt med Tom Thörnqvist tidigare Sverigedemokratisk kommunpolitiker i Svedala. Även han har blivit uppskriven som styrelsemedlem i Jobballiansen utan sin vetskap. Han säger att han försökt komma i kontakt med partiet för att de ska ta bort honom från listan.

Expo.se har sökt andra personer som pekats ut som styrelsemedlemmar utan framgång.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Visselblåsaren: Forskare med kopplingar till Ryssland sålde 50 miljoner Facebook-profiler till Trumps konsulter

Möjliggjorde politisk manipulation. Datafirman Cambridge Analytica, som spelade en nyckelroll i Brexit och Trumps valseger, har stängts av från Facebook efter vittnesmål från visselblåsare.

Här är aktörerna som sprider sitt hat på Youtube

Hatet på Youtube. Samtliga centrala aktörer inom den svenska vit makt-miljön använder Youtube för att nå ut med sin propaganda. De tio kanaler Expo tittat på har haft över 43 miljoner visningar.

Antimuslimsk organisations konto på Facebook stängts ned

Högerextremt konto stoppas. Facebook stänger ned sidor kopplade till den högerextrema och antimuslimska organisationen Britain First.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA