SD-Borås riskerar massavhopp

Publicerad 2012-11-09

Sverigedemokraternas gruppledare i Borås Krister Maconi lämnar partiet. På sin blogg skriver han att han sitter kvar som politisk vilde. Maconi uppger som skäl till sitt avhopp att han motarbetats lokalt och i distriktet. Flera avhopp kan följa i Borås.

"Orsaken står främst att finna i den egna kommunföreningsstyrelsens men även distriktsstyrelsens agerande i ett antal olika sammanhang.", skriver Krister Maconi om sitt avhopp på sin blogg.

Det har vid flera tillfällen stormat i Sverigedemokraternas distrikt Sjuhärad och i Borås kommunfullmäktige. 2011 polisanmälde sex sverigedemokrater i distriktet Krister Maconi och kommunpolitikern Pontuz Fritzson. De anklagades för att ha förskingrat pengar och för trolöshet mot huvudman. Utredningen lades dock ner i brist på bevis. Händelsen ledde till att kommunpolitikern i Borås, Isabella Demserius, blev utesluten ur Sverigedemokraterna för partiskadlig verksamhet.

Pontuz Fritzson säger till Expo Idag att han har förståelse för att Krister Maconi lämnar Sverigedemokraterna. Fritzson uppger även att han är osäker på sin egen framtid i partiet.

– Det är beklagligt och tråkigt att han hoppar av. Det är min personliga uppfattning, men jag har förståelse för att han gör det efter alla interna strider. Vad det gäller min egen framtid har jag ingen kommentar.

Så du planerar alltså också att lämna?


– Som sagt jag har ingen kommentar i dagsläget.

När kommer du att besluta om din egen framtid i partiet?


– Det får vi se, troligtvis nästa vecka, säger Frizson.

Ytterligare en kommunfullmäktige politiker i Borås, Dennis Fernholm, väntas följa Krister Maconi och lämna partiet. Till partikamrater har Fernholm uppgett att om Maconi lämnar partiet, då kommer även han lämna alla sina uppdrag.

– Fernholm har sagt att om Maconi lämnar då lämnar han också. Jag har egentligen inte så mycket mer att säga om det, mer än att det är glädjande om Maconi, Fritzson och Fernholm lämnar, säger Sten Lundgren, valberedare för Sverigedemokraterna i Borås.

Expo Idag har förgäves sökt Dennis Fernholm för en kommentar. Att Fernholm uppgett att han tänker lämna partiet bekräftas dock av flera av Expo Idags källor.

Lundgren säger att bråken som varit, främst har handlat om en konflikt kring ekonomin. I mars avsattes stora delar av den dåvarande styrelsen i Borås. Däribland Fernholm, Fritzson och Maconi. Styrelsen beviljades inte heller ansvarsfrihet. Anledningen till det var att kommunföreningen ansåg att det fanns brister i årsredovisningen.

– Grunden till konflikten är oegentligheter från Maconis sida. Han har även försökt utesluta människor. Vår styrelse bestod av tre personer som betett sig illa helt enkelt. Jag var med att rösta bort dem från styrelsen. Nu har vi satt ner foten, säger Lundgren.

I Borås har Sverigedemokraterna fem mandat. Om även Fernholm och Frtizson lämnar Sverigedemokraterna innebär det att partiet förlorat tre av mandaten.

Expo Idag har förgäves sökt Dennis Fernholm och Krister Maconi för en kommentar.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.