SD-Borås riskerar massavhopp

Publicerad 2012-11-09

Sverigedemokraternas gruppledare i Borås Krister Maconi lämnar partiet. På sin blogg skriver han att han sitter kvar som politisk vilde. Maconi uppger som skäl till sitt avhopp att han motarbetats lokalt och i distriktet. Flera avhopp kan följa i Borås.

"Orsaken står främst att finna i den egna kommunföreningsstyrelsens men även distriktsstyrelsens agerande i ett antal olika sammanhang.", skriver Krister Maconi om sitt avhopp på sin blogg.

Det har vid flera tillfällen stormat i Sverigedemokraternas distrikt Sjuhärad och i Borås kommunfullmäktige. 2011 polisanmälde sex sverigedemokrater i distriktet Krister Maconi och kommunpolitikern Pontuz Fritzson. De anklagades för att ha förskingrat pengar och för trolöshet mot huvudman. Utredningen lades dock ner i brist på bevis. Händelsen ledde till att kommunpolitikern i Borås, Isabella Demserius, blev utesluten ur Sverigedemokraterna för partiskadlig verksamhet.

Pontuz Fritzson säger till Expo Idag att han har förståelse för att Krister Maconi lämnar Sverigedemokraterna. Fritzson uppger även att han är osäker på sin egen framtid i partiet.

– Det är beklagligt och tråkigt att han hoppar av. Det är min personliga uppfattning, men jag har förståelse för att han gör det efter alla interna strider. Vad det gäller min egen framtid har jag ingen kommentar.

Så du planerar alltså också att lämna?


– Som sagt jag har ingen kommentar i dagsläget.

När kommer du att besluta om din egen framtid i partiet?


– Det får vi se, troligtvis nästa vecka, säger Frizson.

Ytterligare en kommunfullmäktige politiker i Borås, Dennis Fernholm, väntas följa Krister Maconi och lämna partiet. Till partikamrater har Fernholm uppgett att om Maconi lämnar partiet, då kommer även han lämna alla sina uppdrag.

– Fernholm har sagt att om Maconi lämnar då lämnar han också. Jag har egentligen inte så mycket mer att säga om det, mer än att det är glädjande om Maconi, Fritzson och Fernholm lämnar, säger Sten Lundgren, valberedare för Sverigedemokraterna i Borås.

Expo Idag har förgäves sökt Dennis Fernholm för en kommentar. Att Fernholm uppgett att han tänker lämna partiet bekräftas dock av flera av Expo Idags källor.

Lundgren säger att bråken som varit, främst har handlat om en konflikt kring ekonomin. I mars avsattes stora delar av den dåvarande styrelsen i Borås. Däribland Fernholm, Fritzson och Maconi. Styrelsen beviljades inte heller ansvarsfrihet. Anledningen till det var att kommunföreningen ansåg att det fanns brister i årsredovisningen.

– Grunden till konflikten är oegentligheter från Maconis sida. Han har även försökt utesluta människor. Vår styrelse bestod av tre personer som betett sig illa helt enkelt. Jag var med att rösta bort dem från styrelsen. Nu har vi satt ner foten, säger Lundgren.

I Borås har Sverigedemokraterna fem mandat. Om även Fernholm och Frtizson lämnar Sverigedemokraterna innebär det att partiet förlorat tre av mandaten.

Expo Idag har förgäves sökt Dennis Fernholm och Krister Maconi för en kommentar.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA