SD i Forserum kritiserar fackeltåg mot rasism

Publicerad 2012-08-30

Den senaste veckan har det framkommit att somalier i Forserum i Nässjö har trakasserats i flera år. Sverigedemokraterna i kommunen tycker dock att det hela är en storm i ett vattenglas. De hävdar att somalierna inte utsatts för rasism och kritiserar den manifestation mot främlingsfientlighet som hölls i fredags.

– Jag tycker att manifestationen var att göra en höna av en fjäder. Vad jag har förstått av de som bor i Forserum så var det även många på torget som var emot den, men det tycker väl inte media att det var så kul att skriva om, säger Gunnar Gadderyd, kommunpolitiker och Sverigedemokraternas kontaktperson i Nässjö.

Sverigedemokraternas har även på sin lokala hemsida för Nässjö publicerat två anonyma brev som riktar sig till politiker och medier.

"Nu är jag trött! Trött på allt skrivande och daltande om somalierna i Forserum! Vem bryr sej om våra svenska barn och ungdomar?" Inleds ett av breven.

I det andra brevet som publicerats tar den anonyme skribenten avstånd från det fackeltåg, som samlade över 300 personer.

"På torget i Forserum var det många som samlades för att visa att de INTE ställde upp på fackeltåget och det var i huvudsak Forserumsbor", står det i det andra brevet.

Expo Idag var i Forserum för att rapportera om demonstrationen och kan bekräfta att det fanns personer vid torget som motsatte sig fackeltåget och samlingen för mångfald. En av dessa for förbi i en bil och ropade "Åk hem! Vi vill inte ha er här". En annan knuffade en somalier som var på väg till torget i bröstet och en liten grupp krävde att somalierna skulle lämna Forserum.

Bakgrunden till att manifestationen för mångfald hölls var att flera år av trakasserier mot somalier uppmärksammats. En busschaufför hade misshandlats och barn kände sig så hotade att det inte vågade gå till skolan. Många somalier har till och med lämnat i Forserum på grund av situationen.

I tisdags hölls ett möte i Forserum mellan flera muslimska riksorganisationer, polisen, skolan och kommunen. På mötet kom det fram nya vittnesskildringar om trakasserier som somalier utsatts för. Många har även hävdat att det gjort polisanmälningar som inte tagits upp. Polisen har med anledning av det satt upp en mobil polisstation i centrala Forserum på torsdagen för att ta emot anmälningar.

"Vi tar det här på allvar. Det är olyckligt om människor som utsatts för brott inte anmäler det till polisen. Vi behöver känna till att någon drabbats för att kunna hjälpa", skriver polisen i pressmeddelande.

Trots alla rapporter om att människor trakasserats på grund av sitt ursprung så vidmakthåller Sverigedemokraterna i Forserum att det inte rör sig om någon rasism.

– Jag tror inte att det är någon rasism som drabbat någon. Det handlar om ett stökigt ungdomsgäng, sådana finns i alla Sveriges kommuner, säger Gadderyd

Gunnar Gadderyd har även en förklaring till varför många somalier har lämnat Forserum.

– De vill hellre bo en större stad, där de har släktingar, bekanta och vänner. Det kan inte vara roligt för en somalier att bo Forserum. Det är en liten ort där det inte finns någonting att göra, säger han.

Gadderyd är inte ensam om att tycka att det varit för stort fokus på Forserum. Sverigedemokraternas riksdagsledamot Erik Almqvist skrev på Twitter.

"Somalier påstår sig trakasserad = massiv media. Nigerian våldtar barn = största möjliga tystnad.", skriver han och länkar till en artikel på den främlingsfientliga sajten Avpixlat.

Kent Ekeroth, också han riksdagsledamot för Sverigedemokraterna återgav texten på sin Twitter.

Till Expo Idag säger Almqvist att han inte ifrågasätter somalierna i Forserum, men att han är kritisk till hur medierna prioriterar sin rapportering. På frågan om det är rimligt att ställa ett enskilt fall mot de trakasserier som pågått i Forserum i flera årstid och som skett systematiskt, svarar Almqvist:

– Våldtäkter kopplade till migrationen från utomeuropeiska länder och då inte minst mellanöstern och Afrika har också skett systematiskt, men det är ett mönster som inte uppmärksammats av medier.

Expo Idag har förgäves sökt Kent Ekeroth för en kommentar.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro