SD Kungsbackas gruppledare utesluts

Publicerad 2012-09-17

Sverigedemokraterna utesluter sin gruppledare i Kungsbacka Mattias From. Det beslutades på helgens partistyrelsemöte. Ytterligare tre personärenden behandlades på mötet

– Mattias From har uttryckt sig på ett sådant sätt så att han är att betrakta som ideologiskt avvikande. Det handlar om texter på hans hemsida där partistyrelsen inte har kunnat komma till någon annan slutsats än att han ger stöd åt antisemitiska och konspiratoriska idéer, säger Sverigedemokraternas pressekreterare Martin Kinnunen.

Mattias From, gruppledare i SD-kungsbacka, har flera gånger hamnat i blåsväder efter skriverier på hans blogg Frihetens Fackla. I maj hävdade From att Sverigedemokraternas ungdomsförbund var i konflikt med sionisterna i moderpartiet. Han gick även i samma inlägg till angrepp mot SD-kurirens chefredaktör Tommy Hansson.

Bakgrunden till Froms inlägg var att partiveteranen Solveig Renhammar-Metus till Expo Idag sagt att "judar styr Sverigedemokraterna" och att partiet inte arbetar för Sverige. Hon meddelade samtidigt att hon tänkte lämna partiet. När Hansson skrev gillande om Metus beslut att lämna partiet såg From rött och beklagade Metus avhopp. Han menade även att det vore bättre om Hansson lämnade partiet.

Förra året uttryckte From sitt stöd till en aktion som den högerextrema organisationen Nordisk Ungdom genomförde i Kungsbacka. Nordisk Ungdom hade placerat en likkista utanför kommunhuset i protest mot att kommunen avslagit en motion som Sverigedemokraterna lagt.

När Expo Idag kontaktade Sverigedemokraternas kansli i Kungsbacka var det den uteslutna Mattias From som svarade. Han vill dock inte kommentera uteslutningen mot honom. Inte heller vill han kommentera om han har tänkt lämna sina uppdrag som kommunpolitiker.

Kommunen har i dagsläget inte fått in någon avsägelse från From.

Sverigedemokraternas partistyrelse behandlade förutom Froms ärende, ytterligare två på sitt möte. Ett av dessa gällde Ronny Esbjörnsson i Hörby. Han har skrivit otaliga hotfulla kommentarer på internet. De uppmärksammades i slutet av juli. Bland annat har han krävt "skottpengar" på statsminister Fredrik Reinfeldt och integrationsminister Tobias Billström.

Martin Kinnunen säger till Expo Idag att han inte vill uttala sig om vilket beslut som styrelsen fattade gällande Esbjörnsson, eftersom denne inte är underrättad om beslutet. Kinnunen antyder dock att Esbjörnsson blir utesluten. Den tredje personen som behandlades på mötet vill Kinnunen inte uppge vem det är.

– Det är en person som inte figurerat i medierna och därför ser jag ingen anledning att redogöra för det heller, säger Kinnunen.
Daniel Vergara, Alex Bengtsson

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.