sdpol marcus weichel

Markus Wiechel tillbakavisar uppgifterna som florerat i medier att han skulle ha röstat fel vid onsdagens votering. Foto Expo.

SD-Ledamot röstade inte

Publicerad 2012-12-07

Den nytillträdde sverigedemokraten Markus Wiechel tillbakavisar uppgifterna om att han skulle ha röstat fel vid en votering i riksdagen i onsdags. På Twitter uppger Wiechel att han inte röstat alls.

– Han röstade och tryckte på rätt knapp, men han tryckte för sent, säger Sverigedemokraternas pressekreterare Martin Kinnunen till Expo Idag.

Det var på torsdagen som Nyheter 24 rapporterade att Markus Wiechel röstat fel vid en votering i riksdagen om ett EU-direktiv, vilket ledde till att ett förslag som partiet var emot gick igenom. Uppgifterna fick spridning i flera medier, däribland Expo Idag. På kvällen dementerade Wiechel på Twitter att han tryckt på fel knapp i riksdagen.

"Som sagt så röstade jag inte mot partiet i den uppmärksammade frågan igår. Jag hann inte ens rösta. Inte jag som röstat fel dock", skriver han.

Det var istället riksdagsledamoten för sverigedemokraterna Margareta Larsson som hade röstat fel.

– Det är de uppgifter som jag har fått, säger Martin Kinnunen.

Att Markus Wiechel inte röstat och att Margareta Larsson tryckte på fel knapp vid voteringen innebar att Sverigedemokraterna misslyckades med att utnyttja sin vågmästarroll i riksdagen och att ett lagförslag som partiet var emot gick igenom.

Uppdatering (121207): Markus Wiechel säger till Expo Idag att han är besviken över medierapporteringen och att den gett en felaktig bild om att hans misstag ensamt ledde till att lagförslaget gick igenom, något han menar inte stämmer.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.