sdpol marcus weichel

Markus Wiechel tillbakavisar uppgifterna som florerat i medier att han skulle ha röstat fel vid onsdagens votering. Foto Expo.

SD-Ledamot röstade inte

Publicerad 2012-12-07

Den nytillträdde sverigedemokraten Markus Wiechel tillbakavisar uppgifterna om att han skulle ha röstat fel vid en votering i riksdagen i onsdags. På Twitter uppger Wiechel att han inte röstat alls.

– Han röstade och tryckte på rätt knapp, men han tryckte för sent, säger Sverigedemokraternas pressekreterare Martin Kinnunen till Expo Idag.

Det var på torsdagen som Nyheter 24 rapporterade att Markus Wiechel röstat fel vid en votering i riksdagen om ett EU-direktiv, vilket ledde till att ett förslag som partiet var emot gick igenom. Uppgifterna fick spridning i flera medier, däribland Expo Idag. På kvällen dementerade Wiechel på Twitter att han tryckt på fel knapp i riksdagen.

"Som sagt så röstade jag inte mot partiet i den uppmärksammade frågan igår. Jag hann inte ens rösta. Inte jag som röstat fel dock", skriver han.

Det var istället riksdagsledamoten för sverigedemokraterna Margareta Larsson som hade röstat fel.

– Det är de uppgifter som jag har fått, säger Martin Kinnunen.

Att Markus Wiechel inte röstat och att Margareta Larsson tryckte på fel knapp vid voteringen innebar att Sverigedemokraterna misslyckades med att utnyttja sin vågmästarroll i riksdagen och att ett lagförslag som partiet var emot gick igenom.

Uppdatering (121207): Markus Wiechel säger till Expo Idag att han är besviken över medierapporteringen och att den gett en felaktig bild om att hans misstag ensamt ledde till att lagförslaget gick igenom, något han menar inte stämmer.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA