ekeroth almqvist

Sverigedemokraterna Kent Ekeroth och Erik Almqvist får 58 300 i månaden även om de inte deltar i riksdagsarbetet. Foto Expo.

SD-ledamöter tar ut fullt arvode trots time out

Publicerad 2012-11-20

Sverigedemokraten Kent Ekeroth har meddelat att han tar minst en veckas "time out". Trots det har han inte begärt ledighet från sitt riksdagsuppdrag. Inte heller Erik Almqvist har tagit ledigt från riksdagen trots att han inte arbetar där för tillfället.

Riksdagsledamöterna får 58 300 kronor i arvode per månad. En riksdagsledamot kan begära tjänsteledigt om denne inte tänkt delta i arbetet. Varken Kent Ekeroth eller Erik Almqvist har gjort det, trots att det är upp till riksdagsledamöterna själva att meddela när de är lediga.

– Vi betalar ut arvoden tills vi vet något annat. Det finns möjlighet för riksdagsledamöter att begära tjänstledighet. Men gör de inte det så får de sitt arvode, säger Anna Aspegren, enhetschef på enheten ledamotsadministration i riksdagen.

Sverigedemokraterna har meddelat att Erik Almqvist och Kent Ekeroth inte längre deltar i riksdagsarbetet utan att de har tagit en "time out". Till Expo Idag, säger partiets pressansvarige Martin Kinnunen att frånvaron varar tills vidare.

Arbetar Kent Ekeroth och Erik Almqvist i riksdagen i dagsläget?


– Nej det gör de inte, säger Martin Kinnunen.

Anna Aspegren säger att riksdagsarvodet räknas per månad, men om ledamoten är ledig en vecka dras en veckas arvode av. Eftersom riksdagsuppdraget är ett förtroendeuppdrag svarar ledamoten ytterst gentemot väljarna och de har ingen formell närvaroplikt i kammaren.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA