ekeroth almqvist

Sverigedemokraterna Kent Ekeroth och Erik Almqvist får 58 300 i månaden även om de inte deltar i riksdagsarbetet. Foto Expo.

SD-ledamöter tar ut fullt arvode trots time out

Publicerad 2012-11-20

Sverigedemokraten Kent Ekeroth har meddelat att han tar minst en veckas "time out". Trots det har han inte begärt ledighet från sitt riksdagsuppdrag. Inte heller Erik Almqvist har tagit ledigt från riksdagen trots att han inte arbetar där för tillfället.

Riksdagsledamöterna får 58 300 kronor i arvode per månad. En riksdagsledamot kan begära tjänsteledigt om denne inte tänkt delta i arbetet. Varken Kent Ekeroth eller Erik Almqvist har gjort det, trots att det är upp till riksdagsledamöterna själva att meddela när de är lediga.

– Vi betalar ut arvoden tills vi vet något annat. Det finns möjlighet för riksdagsledamöter att begära tjänstledighet. Men gör de inte det så får de sitt arvode, säger Anna Aspegren, enhetschef på enheten ledamotsadministration i riksdagen.

Sverigedemokraterna har meddelat att Erik Almqvist och Kent Ekeroth inte längre deltar i riksdagsarbetet utan att de har tagit en "time out". Till Expo Idag, säger partiets pressansvarige Martin Kinnunen att frånvaron varar tills vidare.

Arbetar Kent Ekeroth och Erik Almqvist i riksdagen i dagsläget?


– Nej det gör de inte, säger Martin Kinnunen.

Anna Aspegren säger att riksdagsarvodet räknas per månad, men om ledamoten är ledig en vecka dras en veckas arvode av. Eftersom riksdagsuppdraget är ett förtroendeuppdrag svarar ledamoten ytterst gentemot väljarna och de har ingen formell närvaroplikt i kammaren.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA