ekeroth almqvist

Sverigedemokraterna Kent Ekeroth och Erik Almqvist får 58 300 i månaden även om de inte deltar i riksdagsarbetet. Foto Expo.

SD-ledamöter tar ut fullt arvode trots time out

Publicerad 2012-11-20

Sverigedemokraten Kent Ekeroth har meddelat att han tar minst en veckas "time out". Trots det har han inte begärt ledighet från sitt riksdagsuppdrag. Inte heller Erik Almqvist har tagit ledigt från riksdagen trots att han inte arbetar där för tillfället.

Riksdagsledamöterna får 58 300 kronor i arvode per månad. En riksdagsledamot kan begära tjänsteledigt om denne inte tänkt delta i arbetet. Varken Kent Ekeroth eller Erik Almqvist har gjort det, trots att det är upp till riksdagsledamöterna själva att meddela när de är lediga.

– Vi betalar ut arvoden tills vi vet något annat. Det finns möjlighet för riksdagsledamöter att begära tjänstledighet. Men gör de inte det så får de sitt arvode, säger Anna Aspegren, enhetschef på enheten ledamotsadministration i riksdagen.

Sverigedemokraterna har meddelat att Erik Almqvist och Kent Ekeroth inte längre deltar i riksdagsarbetet utan att de har tagit en "time out". Till Expo Idag, säger partiets pressansvarige Martin Kinnunen att frånvaron varar tills vidare.

Arbetar Kent Ekeroth och Erik Almqvist i riksdagen i dagsläget?


– Nej det gör de inte, säger Martin Kinnunen.

Anna Aspegren säger att riksdagsarvodet räknas per månad, men om ledamoten är ledig en vecka dras en veckas arvode av. Eftersom riksdagsuppdraget är ett förtroendeuppdrag svarar ledamoten ytterst gentemot väljarna och de har ingen formell närvaroplikt i kammaren.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.


Sverigedemokraterna är ett hot mot demokratin

Söndagskrönika, Daniel Poohl. Samarbete eller inte? För den som vill öppna dörren för Sverigedemokraterna kan det vara värt att veta vad som väntar.

Man misshandlad till döds vid nazistdemonstration i Finland

En 28-årig man har avlidit efter att ha blivit misshandlad i samband med att nazistiska Finska motståndsrörelsens demonstrerade förra helgen. Polisen är fortfarande förtegen om detaljerna kring dödsmisshandeln.