SD misslyckas med sin nya strategi

Publicerad 2012-01-03

På Sverigedemokraternas landsdagar i fjol slog partiet fast att det var dags för en förändring av retoriken. Partiet skulle "inte stå i hörnet och skrika" utan istället ta ansvar. Det var dags för en mjukare framtoning.

På Aftonbladet Debatt skriver Jimmie Åkesson idag "Jag lovar att förmedla en sannare bild av vårt parti genom att till exempel inom kriminalpolitiken belysa ett mjukare perspektiv, att lyfta fram brottsoffrens situation, att prata om brottsprevention".

Samtidigt är Sveriges tredje största stad drabbat av sorg. En 15-årig pojke sköts på nyårsnatten och avled senare på sjukhus. Idag sköts en 50-årig man på öppen gata. Även denna gång med dödlig utgång.

Enligt Jimmie Åkesson är det med andra ord dags att prata om dödsoffren; den 15-åriga pojken, den 50-åriga mannen och deras anhöriga. Föräldrar som mist sina barn. Eventuella syskon som förlorat sina bröder.

Men Jimmies närmaste medarbetare verkar tycka något helt annat. Åkessons pressekreterare Linus Bylund, svarade idag ledarskribenten Sakine Madon som på Twitter ställde sig frågan vad som egentligen händer i Malmö med följande ord: "Jadu, vad är det som händer egentligen? Som man sår får man skörda? Som man bäddar får man ligga? Typ. Okänsligt och drygt? Måhända".

Senare menade Bylund som också är ordförande för Sverigedemokraternas i Stockholms stad att "invandringspolitiken kostar människoliv och ofantliga summor skattepengar - varje dag". Osmakligt? Ja. Ett hån mot offren och dess anhöriga? Givetvis. Men framförallt visar Bylunds utfall att Jimmie Åkessons tal om en mjukare framtoning inte har fått gehör i partiet.
Alexander Bengtsson

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA