SD-ordförande avgår efter konflikt om partistöd

Publicerad 2012-03-21

Sverigedemokraternas kommunförening i Trollhättan har upplösts av partiet, efter att den lokala föreningen vägrat föra över partistöd till riksorganisationen. Beslutet har lett till att ordföranden Göran Kummel lämnat partiet och kommunfullmäktige.

– Det går inte att bedriva politik i kommunfullmäktige utan en kommunförening bakom sig, säger Göran Kummel.

En konflikt mellan SD-Trollhättan och partiledningen angående det lokala partistödet på 115 000 kronor har pyrt i ett års tid. Kommunföreningen har av riksorganisationen krävts på 40 procent av det lokala partistödet. Något som Sverigedemokraterna i Trollhättan vägrat att gå med på. Konflikten har resulterat i att partistyrelsen upplöste lokalföreningen förra veckan. Göran Kummel säger att han vägrat skicka pengar till riks eftersom det bryter mot kommunallagen att inte använda pengarna för det lokala arbetet. Han menar att inga pengar från riksorganisationen går tillbaka till det lokala arbetet i form av till exempel utbildningar.

– Man kan inte behandla en kommunförening som jobbar på ideell basis hur som helst. Det måste finnas viss sans i deras beslut. Att de ska ha 40 procent av det lilla vi får gör att vi inte har råd med några egna aktiviteter, säger Kummel.

Efter att lokalföreningen upplösts lämnade Göran Kummel partiet och kommunfullmäktige. Han menar att partistyrelsen är en klubb för inbördes beundran och att de agerar som diktatorer.

– Följer man inte partipiskan åker man ut direkt, man ska sitta tyst i båten, säger han.

Sverigedemokraternas pressekreterare Martin Kinnunen är oförstående över Kummels kritik. Han säger att allt sker i enlighet med partiets stadgar och att det är medlemmarna som beslutat om dessa. Kinnunen hävdar även att det varit flera problem inom SD-Trollhättan som ligger bakom beslutet om att upplösa föreningen.

– Möten har inte hållits eller protokollförts. Samarbeten har även fortlöpt med uteslutna medlemmar, säger Kinnunen.

När lokalavdelningen upplöstes skickades hela partistödet tillbaka till kommunen. Vad som hänt med förra årets partistöd är oklart, men Kummel menar att det pågår en diskussion med kommunen om det. Sverigedemokraternas partistyrelse har i ett brev till Trollhättan kommun krävt tillbaka partistödet och att det ska betalas till distriktet SD Norra Älvsborg. Kinnunen säger att partiets lokala arbete i dagsläget bedrivs av distriktet. Kommunen motsätter sig att betala tillbaka pengarna.

– Pengarna har skickats tillbaka till kommunen, och vi har en regel att vi inte betalar ut något partistöd utan att det finns en lokalförening. Om Sverigedemokraterna vill få det prövat så får de överklaga beslutet, säger Ulla Svensson, sekreterare på Trollhättans kommunkansli.

Även tidigare har det varit turbulent i SD-Trollhättan. Kommunfullmäktige ledamoten Thomas Karlsen uteslöts ur partiet 2011. I januari lämnade han kommunfullmäktige. I Trollhättan fick Sverigedemokraterna tre mandat. Efter att Göran Kummel lämnat politiken har partiet ingen representation kvar i kommunfullmäktige.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.