SD-politiker fälls för våld mot tjänsteman

Publicerad 2012-01-02

Förra veckan fälldes Sverigedemokraternas styrelseledamot i Göteborg, Jan Borsing, för våld mot tjänsteman efter att ha knäckt revbenet på en busschaufför. Borsing menar att han är oskyldigt dömd och har överklagat domen.

Den 26 juli anmäldes Jan Borsing för våld mot tjänsteman. Han anklagades för att slagit till en busschaufför som frågat efter hans biljett. Borsing kallade även chauffören för jävla svartskalle, enligt ett vittne och chauffören. Göteborgs tingsrätt fällde på onsdagen Borsing och dömde honom för våld mot tjänsteman till villkorlig dom och till samhällstjänst i 50 timmar. Borsing döms även att betala skadestånd till chauffören på 8254 kronor. Borsing förnekar att han begått något brott och hävdar att han anmälts eftersom han är Sverigedemokrat. Han uppger att han har överklagat domen.

– De påstår att jag slagit honom med kraftigt slag, det har jag inte gjort. Jag har puttat undan honom för att han spärrade vägen till stämpelmaskinen, säger Borsing, som även förnekar att han skulle ha kallat chauffören för "jävla svartskalle".

Trots att Borsing dömts så vidtar inte Sverigedemokraterna några åtgärder och Borsing får sitta kvar i distriktsstyrelsen. Mikael Jansson som är distriktsordförande säger till Expo.se att ord står mot ord och att han inväntar hovrättens dom och inte vill uttala sig innan dess.

– Jag har ett väldigt stort förtroende för Borsing. Han är inte man som gör sådant. Det står ord mot ord, sedan dömde ju tingsrätten. Men nu är det är lyft till hovrätten och fallet är öppet igen, säger Jansson.

Kan man sitta i distriktsstyrelsen för Sverigedemokraterna och vara dömd för ett våldsbrott?


– Det får man ta ställning till då, styrelsens inställning till det här får man ta efter att domen är klar. Nu ligger det hos hovrätten, säger Jansson.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro