SD-politiker hoppas av fullmäktige

Publicerad 2012-08-01

Sverigedemokraten Ronny Esbjörnsson lämnar sina politiska uppdrag i Hörbys kommunfullmäktige efter att det uppmärksammats att han skrivit rasistiska och hotfulla kommentarer på nätet.

Ronny Esbjörnsson har meddelat att han avsäger sig sina politiska uppdrag i Hörby kommun, där han sedan valet 2010 suttit som fullmäktigeledamot, rapporterar Skånskan.

Det var i juli som Expo Idag rapporterade om att Ronny Esbjörnsson skrivit ett flertal rasistiska och hotfulla kommentarer på den främlingsfientliga sajten Avpixlat. Bland annat skrev han om statsminister Fredrik Reinfeldt och migrationsminister Tobias Billström:

"Den fege Reinfeldt med stolpskottet Billström kommer nog inte att säga ett endaste ord för det var bara en svensk och han får väl skylla sig själv om han gick i vägen för våra berikare. Det skulle vara skottpengar på fanskapen"

I sin avsägelse till kommunen, som Skånskan tagit del av, motiverar Ronny Esbjörnsson sitt beslut med den medieuppmärksamhet hans kommentarer fick.

"På grund av den stora mediahysterin drev det blev av mina klumpiga kommentarer på den Svenska upplysnings sajten Avpixlat och som en Svenskfientlig sajt förstorat upp genom att påstå att jag har mordhotat en del i den så kallade regeringen, men det är helt fel jag har aldrig mordhotat någon", skriver han.

När Skånskan kontaktar gruppledaren för Sverigedemokraterna i Hörby, Gerty Holst, säger hon att hon inte kände till avhoppet och att de nu måste försöka fylla den tomma stol partiet får i fullmäktige.

I samband med att Esbjörnssons kommentarer uppmärksammades öppnade Sverigedemokraternas partiledning ett uteslutningsärende mot honom.
Anders Dalsbro

Organisationer och begrepp i artikeln

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA