SD-politiker hoppas av fullmäktige

Publicerad 2012-08-01

Sverigedemokraten Ronny Esbjörnsson lämnar sina politiska uppdrag i Hörbys kommunfullmäktige efter att det uppmärksammats att han skrivit rasistiska och hotfulla kommentarer på nätet.

Ronny Esbjörnsson har meddelat att han avsäger sig sina politiska uppdrag i Hörby kommun, där han sedan valet 2010 suttit som fullmäktigeledamot, rapporterar Skånskan.

Det var i juli som Expo Idag rapporterade om att Ronny Esbjörnsson skrivit ett flertal rasistiska och hotfulla kommentarer på den främlingsfientliga sajten Avpixlat. Bland annat skrev han om statsminister Fredrik Reinfeldt och migrationsminister Tobias Billström:

"Den fege Reinfeldt med stolpskottet Billström kommer nog inte att säga ett endaste ord för det var bara en svensk och han får väl skylla sig själv om han gick i vägen för våra berikare. Det skulle vara skottpengar på fanskapen"

I sin avsägelse till kommunen, som Skånskan tagit del av, motiverar Ronny Esbjörnsson sitt beslut med den medieuppmärksamhet hans kommentarer fick.

"På grund av den stora mediahysterin drev det blev av mina klumpiga kommentarer på den Svenska upplysnings sajten Avpixlat och som en Svenskfientlig sajt förstorat upp genom att påstå att jag har mordhotat en del i den så kallade regeringen, men det är helt fel jag har aldrig mordhotat någon", skriver han.

När Skånskan kontaktar gruppledaren för Sverigedemokraterna i Hörby, Gerty Holst, säger hon att hon inte kände till avhoppet och att de nu måste försöka fylla den tomma stol partiet får i fullmäktige.

I samband med att Esbjörnssons kommentarer uppmärksammades öppnade Sverigedemokraternas partiledning ett uteslutningsärende mot honom.
Anders Dalsbro

Organisationer och begrepp i artikeln

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.