SD-politiker: Ingen massinvandring, ingen massaker på Utöya

Publicerad 2012-09-18

Erik Hellsborn, kommunpolitiker för Sverigedemokraterna i Varberg, ger mångkulturen skulden för Anders Behring Breiviks terrordåd, rapporterar den antirasistiska sajten Inte rasist men.

"Kortfattat var min poäng: Ingen massinvandring, ingen massaker på Utöya. Betyder det att jag fråntar Breivik hans ansvar? Nej, Breivik är, precis som alla illgärningsmän, ansvariga för vad de gör. Men ska vi tala om bakomliggande orsaker var det trots allt det mångkulturella samhällsbygget som triggade honom, det har han ju själv sagt", säger Erik Hellsborn till Inte rasist men

Bara dagar efter Anders Behring Breivik begick sitt terrorodåd i Oslo och på Utöya framförde Hellsborn liknande åsikter på sin blogg. Då skapade det stora rubriker och partiet tog officiellt avstånd från åsikterna. Hellsborn stängde även ner sin blogg. Men till Inte rasist men, säger han att han i denna "fråga" är oenig med partiet.

"Korrekt uppfattat. Man kan inte alltid vara eniga om allt. Mig veterligen finns det även sossar som ogillar EU, samt interna höger- och vänsterfalanger inom partiet".

Hellsborn har tidigare uppmärksammats efter att han 2006 tipsade om boken "Vedergällning" som gavs ut av nazistiska Nordiska förlaget. Boken handlar om en man som tröttnat på det mångkulturella samhället och ger sig ut på en terrorturné, tillslut dödar han statsministern. 2006 sa Hellsborn till Hallands nyheter att han vill ge polisen befogenhet att "skjuta knäna" av antifascister.

Erik Hellsborn vill inte ge några kommentarer till Expo Idag.
Daniel Vergara

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA