SD-politiker: Ingen massinvandring, ingen massaker på Utöya

Publicerad 2012-09-18

Erik Hellsborn, kommunpolitiker för Sverigedemokraterna i Varberg, ger mångkulturen skulden för Anders Behring Breiviks terrordåd, rapporterar den antirasistiska sajten Inte rasist men.

"Kortfattat var min poäng: Ingen massinvandring, ingen massaker på Utöya. Betyder det att jag fråntar Breivik hans ansvar? Nej, Breivik är, precis som alla illgärningsmän, ansvariga för vad de gör. Men ska vi tala om bakomliggande orsaker var det trots allt det mångkulturella samhällsbygget som triggade honom, det har han ju själv sagt", säger Erik Hellsborn till Inte rasist men

Bara dagar efter Anders Behring Breivik begick sitt terrorodåd i Oslo och på Utöya framförde Hellsborn liknande åsikter på sin blogg. Då skapade det stora rubriker och partiet tog officiellt avstånd från åsikterna. Hellsborn stängde även ner sin blogg. Men till Inte rasist men, säger han att han i denna "fråga" är oenig med partiet.

"Korrekt uppfattat. Man kan inte alltid vara eniga om allt. Mig veterligen finns det även sossar som ogillar EU, samt interna höger- och vänsterfalanger inom partiet".

Hellsborn har tidigare uppmärksammats efter att han 2006 tipsade om boken "Vedergällning" som gavs ut av nazistiska Nordiska förlaget. Boken handlar om en man som tröttnat på det mångkulturella samhället och ger sig ut på en terrorturné, tillslut dödar han statsministern. 2006 sa Hellsborn till Hallands nyheter att han vill ge polisen befogenhet att "skjuta knäna" av antifascister.

Erik Hellsborn vill inte ge några kommentarer till Expo Idag.
Daniel Vergara

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA