SD-politiker lämnar i protest mot rasistbråk

Publicerad 2012-11-27

Kent Jansson, kommunfullmäktigeledamot i Tidaholm lämnar Sverigedemokraterna efter avslöjandet om att partitoppar beväpnat sig med järnrör. Han säger att han inte kan sitta i ett parti med sådana politiker.

– Jag kan inte sitta för ett parti med höga företrädare som kallar människor för blatte, hora och beväpnar sig med järnrör. Det är så osmakligt. Det gör inte saken bättre att folk tar dessa i försvar, säger Kent Jansson till Expo Idag.

Kent Jansson kom in i Tidaholms kommunfullmäktige för Sverigedemokraterna 2010. Efter att Jansson sett den film som Expressen publicerat och som visar riksdagsledamöterna Kent Ekeroth, Erik Almqvist och sverigedemokraten Christian Westling bråka i centrala Stockholm väljer han att lämna partiet.

– Jag tycker Jimmie Åkesson normalt är bra, men i det här fallet kan jag inte förstå hur han kan låta de som deltog i bråket få stanna i partiet. Det är katastrof, säger han.

Jansson säger även att han på Facebook gett uttryck för sitt missnöje med att topp-politikerna fått stanna kvar och då mötts av sverigedemokrater som tagit dem i försvar. Jansson har kallats "politiskt korrekt".

– Jag tycker att det är skrämmande, för våld är jag emot. Det ska inte existera mot någon. Sverigedemokrater kallar mig för PK och att jag liknar PK-maffian. En skrev till mig 'ska du göra en jämförelse med det som hänt och Breivik också'. De skriver helt sjuka saker. Jag vill inte representera sådana personer, säger Jansson.

Under längre tid har det även puttrat ett missnöje hos Jansson över att partiets lokalavdelning får behålla så lite det lokala partistödet. På grund av det har han hamnat i konflikt med partidistriktet i Skaraborg och ordföranden Hanna Wigh.

– Vi började diskutera detta redan vid valet 2010. De andra partierna får behålla pengar för att utveckla sig lokalt. Här får vi inte en krona. Allt går till regionen. Jag frågade efter 6000 kronor och Hanna Wigh gav mig bara kalla handen. Det som prioriteras är Falköping, Mariestad och Skövde, säger Jansson.

Kent Jansson sitter på Sverigedemokraternas enda mandat i Tidaholm. Han kommer att sitta kvar i kommunfullmäktige som politisk vilde och uppger att han är öppen för att i framtiden ansluta sig till något annat parti.

Expo Idag har sökt Hanna Wigh för en kommentar.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Visselblåsaren: Forskare med kopplingar till Ryssland sålde 50 miljoner Facebook-profiler till Trumps konsulter

Möjliggjorde politisk manipulation. Datafirman Cambridge Analytica, som spelade en nyckelroll i Brexit och Trumps valseger, har stängts av från Facebook efter vittnesmål från visselblåsare.

Här är aktörerna som sprider sitt hat på Youtube

Hatet på Youtube. Samtliga centrala aktörer inom den svenska vit makt-miljön använder Youtube för att nå ut med sin propaganda. De tio kanaler Expo tittat på har haft över 43 miljoner visningar.

Antimuslimsk organisations konto på Facebook stängts ned

Högerextremt konto stoppas. Facebook stänger ned sidor kopplade till den högerextrema och antimuslimska organisationen Britain First.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA