SD-politiker samarbetar med nazist

Publicerad 2012-08-29

Sverigedemokraten Bernhard Ek i Mönsterås samarbetar i kommunfullmäktige med en företrädare för nazistiska Svenskarnas Parti. Partiledningen kallar samarbetet oacceptabelt.

Anders Leander anslöt sig till Svenskarnas parti tidigare i år efter att Sverigedemokraterna öppnat ett uteslutningsärende mot honom på grund av att han på sin blogg lagt ut bilder på ett mordoffer under rubriken "Negervåldtäkten". Han hade dessutom på bloggen publicerat antisemitiskt material.

Trots att Leander bytt parti har Sverigedemokraternas kommunpolitiker i Mönsterås,Bernhard Ek, fortsatt att samarbeta med Leander, som sitter som politisk vilde i kommunfullmäktige.

– Vi har fortfarande samma synsätt. På kommunal nivå är det inte så stor skillnad mellan partierna, det är nog mest på nationell nivå, säger Bernard Ek till Östran.

– Jag och Anders är överens i det mesta, vi tycker och tänker på samma sätt. Till exempel har vi samma åsikt kring de ensamkommande flyktingbarnen, fortsätter han.

Sverigedemokraternas partiledning delar dock inte Eks uppfattning.

– Det är oacceptabelt att samarbeta med ett nazistiskt parti och det är inte eller acceptabelt att samarbeta med uteslutna medlemmar, säger Martin Kinnunen, pressekreterare för Sverigedemokraterna till Expo Idag.

Expo Idag har förgäves sökt Behrnard Ek för en kommentar men till den antirasistiska sajten interasistmen säger han att han inte ser några problem med att jobba med Leander.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA