SD-politiker samarbetar med nazist

Publicerad 2012-08-29

Sverigedemokraten Bernhard Ek i Mönsterås samarbetar i kommunfullmäktige med en företrädare för nazistiska Svenskarnas Parti. Partiledningen kallar samarbetet oacceptabelt.

Anders Leander anslöt sig till Svenskarnas parti tidigare i år efter att Sverigedemokraterna öppnat ett uteslutningsärende mot honom på grund av att han på sin blogg lagt ut bilder på ett mordoffer under rubriken "Negervåldtäkten". Han hade dessutom på bloggen publicerat antisemitiskt material.

Trots att Leander bytt parti har Sverigedemokraternas kommunpolitiker i Mönsterås,Bernhard Ek, fortsatt att samarbeta med Leander, som sitter som politisk vilde i kommunfullmäktige.

– Vi har fortfarande samma synsätt. På kommunal nivå är det inte så stor skillnad mellan partierna, det är nog mest på nationell nivå, säger Bernard Ek till Östran.

– Jag och Anders är överens i det mesta, vi tycker och tänker på samma sätt. Till exempel har vi samma åsikt kring de ensamkommande flyktingbarnen, fortsätter han.

Sverigedemokraternas partiledning delar dock inte Eks uppfattning.

– Det är oacceptabelt att samarbeta med ett nazistiskt parti och det är inte eller acceptabelt att samarbeta med uteslutna medlemmar, säger Martin Kinnunen, pressekreterare för Sverigedemokraterna till Expo Idag.

Expo Idag har förgäves sökt Behrnard Ek för en kommentar men till den antirasistiska sajten interasistmen säger han att han inte ser några problem med att jobba med Leander.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA