SD-politiker samarbetar med nazist

Publicerad 2012-08-29

Sverigedemokraten Bernhard Ek i Mönsterås samarbetar i kommunfullmäktige med en företrädare för nazistiska Svenskarnas Parti. Partiledningen kallar samarbetet oacceptabelt.

Anders Leander anslöt sig till Svenskarnas parti tidigare i år efter att Sverigedemokraterna öppnat ett uteslutningsärende mot honom på grund av att han på sin blogg lagt ut bilder på ett mordoffer under rubriken "Negervåldtäkten". Han hade dessutom på bloggen publicerat antisemitiskt material.

Trots att Leander bytt parti har Sverigedemokraternas kommunpolitiker i Mönsterås,Bernhard Ek, fortsatt att samarbeta med Leander, som sitter som politisk vilde i kommunfullmäktige.

– Vi har fortfarande samma synsätt. På kommunal nivå är det inte så stor skillnad mellan partierna, det är nog mest på nationell nivå, säger Bernard Ek till Östran.

– Jag och Anders är överens i det mesta, vi tycker och tänker på samma sätt. Till exempel har vi samma åsikt kring de ensamkommande flyktingbarnen, fortsätter han.

Sverigedemokraternas partiledning delar dock inte Eks uppfattning.

– Det är oacceptabelt att samarbeta med ett nazistiskt parti och det är inte eller acceptabelt att samarbeta med uteslutna medlemmar, säger Martin Kinnunen, pressekreterare för Sverigedemokraterna till Expo Idag.

Expo Idag har förgäves sökt Behrnard Ek för en kommentar men till den antirasistiska sajten interasistmen säger han att han inte ser några problem med att jobba med Leander.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.