SD-politikers förtalsdom kan vara vägledande

Publicerad 2012-04-10

Högsta domstolen har beslutat att inte pröva sverigedemokraten Markus Wiechels förtalsdom från 2010. Domen rörde en kommentar på hans blogg. Högsta domstolens beslut kan vara vägledande enligt Mårten Schultz som är professor i civilrätt på Stockholms Universitet.

– Om det tidigare rådde en osäkerhet om huruvida den som godkänner en kommentar på sin blogg har ett ansvar, kan man nu säga att den osäkerheten inte delades av Högsta domstolen, säger Mårten Schultz.

Mårten Schultz har även lämnat ett sakkunnigutlåtande till domstolen rörande förtalsdomen mot Markus Wiechel.

Mellan 2009 och 2010 stämdes Markus Wiechel, kommunalpolitiker i Norrköping och ersättare i riksdagen, vid fyra tillfällen i Norrköpings tingsrätt. Samtliga stämningar rörde förtal på hans blogg. Vid två av tillfällena fälldes Wiechel. Hovrätten dömde 2010 Wiechell för förtal efter att han på sin blogg påstått att en person som han namngav "förmodligen" deltagit i en attack mot Sverigedemokrater. 2009 fälldes han för en kommentar, som han själv inte skrivit, men som han låtit publicera på sin blogg. Det är den domen som överklagades till Högsta domstolen och som inte kommer att prövas.

I kommentarsfältet på Wiechels blogg påstods att en socialdemokrat hade dömts för en rad olika brott. Både tingsrätten och hovrätten bedömde att Wiechel personligen bar ansvaret för anklagelserna mot socialdemokraten. Anledningen till rättens bedömningen är att bloggen är moderad och att det krävdes ett godkännande av moderatorn för att inlägget skulle publiceras.

Markus Wiechel tycker inte att han ansvarar för vad som skrivits på hans blogg och hävdar att den bara varit modererad från och till.

– Jag anser att jag inte har något ansvar för det någon annan har skrivit, särskilt när jag aldrig har godkänt den kommentaren som jag har fällts för, säger Wiechel till Expo.se.

Trots att Markus Wiechel tar avstånd från kommentaren och kallar den olämplig menar han att han anmälts av människor som vill skada hans rykte.

– Det är politiska domar och det finns inget fog bakom någon av domarna. Jag ser mig som oskyldig i båda de fall som jag dömts för, säger han.

Markus Wiechel är inte den första som fällts för uttalanden som andra skrivit på internet. 2011 dömdes nazisten Emil Hagberg till fängelse för hets mot folkgrupp för en kommentar han släppt igenom på nazistorganisationen Svenska motståndsrörelsens hemsida. Hagberg åtalas även för ytterligare en kommentar som publicerats på sajten.

Markus Wiechels dom gällande kommentarer på internet är dock den första som Högsta domstolen tagit ställning till.

– Hade Högsta domstolen beviljat prövningstillstånd hade en anledning kunnat vara att de ansåg att hovrättens dom var fel. Man får nog se det som att Högsta domstolen åtminstone indirekt accepterat den slutsats som hovrätten kom till, säger Mårten Schultz.

Markus Wiechel är förutom ersättare för Sverigedemokraterna i riksdagen, suppleant i partistyrelsen, distriktsordförande för Sverigedemokraterna i Östergötland och gruppledare i Norrköpings kommunfullmäktige.
Daniel Vergara

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA