SD-topp polisanmäld för förskingring

Publicerad 2012-03-01

En Sverigedemokratisk politiker som sitter i partistyrelsen har polisanmälts för att ha förskingrat över 100 000 kronor. Mannen ska ha tagit av partistödet för att finansiera sig egen valkampanj och tagit ut pengar för att betala sin hyra.

Sverigedemokraten anklagas för att ha förskingrat över 100 000 kronor från sin lokalavdelning. Mannen är ordförande för partiet i kommunfullmäktige och ska 2010 ha använt sig av lokalavdelningens pengar till sin personvalskampanj till riksdagen. Han ska också ha rest för 15 000 – 20 000 kronor, rapporterar Aftonbladet. Mannen anklagas även för att ha betalat 11 500 kronor svart för att bygga partiets valstuga 2010.

Polisen bekräftar till Aftonbladet att en anmälan har kommit in och en av de som utreder ärendet uppger att det är troligt att en förundersökning kommer att inledas.

Den anklagade Sverigedemokraten uppger att han inte känner till att han anmälts och nekar till samtliga anklagelser om brott. Han medger dock att han tagit ut en ersättning för sin lägenhet. Till Aftonbladet säger han att han tagit ut en ersättning eftersom han behövde en större lägenhet för att kunna hålla möten och förvara material.

Expo.se har förgäves sökt Sverigedemokraten för en kommentar.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.