SD-toppar kan få fängelse

Publicerad 2012-11-20

En förundersökning har inletts gällande tre sverigedemokratiska toppolitikers agerande i samband med ett bråk 2010. Överåklagare Mats Åhlund uppger till Expo Idag att förundersökningen kan leda fram till åtal för tre brott som alla kan leda till fängelse. Sverigedemokraterna välkomnar en förundersökning.

De sverigedemokrater som utreds för brott är Erik Almqvist, Kent Ekeroth och Christian Westling. Förundersökningen inleddes efter att Expressen publicerat en film som visar hur de tre misstänkta personerna betett sig i samband med ett bråk 2010. Bland annat har de beväpnat sig med järnrör. Ekeroth knuffade en kvinna och Erik Almqvist förlämpade personer rasistiskt och sexistiskt.

Ett av det brott som utreds är hets mot folkgrupp som innebär att man visar uttalat förakt eller hånar en viss grupp av människor, med anspelning på exempelvis etnicitet eller sexuell läggning. För att dömas krävs det att uttalandena har en viss spridning.

– Efter att ha tittat på sekvenserna är jag inte helt säker på hur många som hörde vad som sades, därför är det inte säkert att det är hets mot folkgrupp, säger överåklagare Mats Åhlund.

Klassas uttalandena som framgår i filmen inte som hets mot folkgrupp, kan det istället röra sig om förolämpning. Det skulle dock innebära att fallet är preskriberat, eftersom det inträffade för mer än två år sedan.

Åhlund berättar att man även kommer att titta på händelsen där sverigedemokraterna beväpnar sig järnrören.

– Då kommer vi göra en förundersökning om förberedelse eller försök till misshandel.

Överåklagaren påpekar att det även skulle kunna visa sig vara olaga hot, vilket skulle innebära att även det här fallet är preskriberat. Rör det sig däremot om grovt olaga hot är det fortfarande aktuellt att åtala och brottet kan ge upp till fyra års fängelse.

Det kommer dessutom bli en tredje förundersökning, om falsk tillvitelse, berättar överåklagaren. Den bygger på när de tre sverigedemokraterna pratar med polisen, efter polisen gripit en person som männen bråkat med tidigare under kvällen.

I filmen från händelsen hör man Erik Almqvist säga att den gripna personen hade hotat och försökt slå dem. Han berättar att de lyckats "värja sig", men att "det var obehagligt". Strax efter sa Almqvist, det nu kända, citatet:

– Det funkar alltid att vara ögontjänare.

Straffen för falsk tillvitelse är fängelse i högst två år eller böter. Det innebär att Almkqvist, Ekeroth och Westling i värsta fall blir åtalade för tre brott, som alla kan leda till fängelse. Sverigedemokraterna tycker att det är bra att förundersökningen görs.

– Det är alltid positivt när polisen gör sitt jobb, säger Martin Kinnunen, pressansvarig hos Sverigedemokraterna.

– Då får vi veta om det verkligen begåtts något brott eller inte, fortsätter han.
Stina Mathiesen

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.