120307_sd_kvinnor_464_01.jpg

Förra veckan lanserade Therese Borg och Carina Herrstedt SD-kvinnors kampanjfilm. Upphovsrättsinnehavaren till musiken i filmen Börge Ring vill inte förknippas med filmen. Foto Expo.

SD-Kvinnor tvingas byta ut musiken i kampanjfilm

Publicerad 2012-03-15

Förra veckan lanserade SD-kvinnor en kampanjfilm om hedersvåld. I filmen användes musik som kvinnoförbundet inte hade rättigheterna till. Efter krav från intresseorganisationen för kompositörer och textförfattare har de nu bytt ut musiken i filmen.

– Vi hade fått beskedet att vi hade rätt att använda musiken. Producenten har sagt att han hade kollat upp reglerna och det är det vi har förlitat oss på, säger SD-kvinnors pressansvarige Therese Borg till Expo.se.

Borg tillägger att det fortfarande inte är juridiskt klarlagt om de begått ett brott mot upphovsrätten eller inte men att de inte ville starta någon strid med upphovsmannen Börge Ring. Kompositören och trubaduren Börge Ring har tidigare meddelat att han inte vill ha sin musik i det sammanhang som SD-kvinnor presenterat den i. Till tidningen Dagen har han sagt att SD simmar i grumligt vatten. Om hans musik ska användas i en film om våld ska det betonas i filmen att våld förekommer i alla kulturer och inte bara i mellanöstern.

Föreningen svenska kompositörer av populärmusik, SKAP, är tydliga med att de anser att SD-kvinnor kränkt upphovsrätten. "Upphovsrätten ger upphovsmannen skydd så att hans eller hennes verk inte används på ett sätt som kränker upphovsmannens goda namn eller i oönskade politiska syften. Därför krävs alltid i sådana fall att särskilt tillstånd inhämtas från upphovsmannen, vilket SD-Kvinnor inte gjort." skriver organisationen.

Musiken i filmen har enligt Therese Borg bytts ut med egen komponerad musik. De har även i bett om ursäkt till Ring.

I SD-kvinnornas kampanjfilm lyfter bland annat fram budskap som "Tänk om det är så att tolerans i själva verket är naivitet" och "Tänk om kultur dödar".
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA