120307_sd_kvinnor_464_01.jpg

Förra veckan lanserade Therese Borg och Carina Herrstedt SD-kvinnors kampanjfilm. Upphovsrättsinnehavaren till musiken i filmen Börge Ring vill inte förknippas med filmen. Foto Expo.

SD-Kvinnor tvingas byta ut musiken i kampanjfilm

Publicerad 2012-03-15

Förra veckan lanserade SD-kvinnor en kampanjfilm om hedersvåld. I filmen användes musik som kvinnoförbundet inte hade rättigheterna till. Efter krav från intresseorganisationen för kompositörer och textförfattare har de nu bytt ut musiken i filmen.

– Vi hade fått beskedet att vi hade rätt att använda musiken. Producenten har sagt att han hade kollat upp reglerna och det är det vi har förlitat oss på, säger SD-kvinnors pressansvarige Therese Borg till Expo.se.

Borg tillägger att det fortfarande inte är juridiskt klarlagt om de begått ett brott mot upphovsrätten eller inte men att de inte ville starta någon strid med upphovsmannen Börge Ring. Kompositören och trubaduren Börge Ring har tidigare meddelat att han inte vill ha sin musik i det sammanhang som SD-kvinnor presenterat den i. Till tidningen Dagen har han sagt att SD simmar i grumligt vatten. Om hans musik ska användas i en film om våld ska det betonas i filmen att våld förekommer i alla kulturer och inte bara i mellanöstern.

Föreningen svenska kompositörer av populärmusik, SKAP, är tydliga med att de anser att SD-kvinnor kränkt upphovsrätten. "Upphovsrätten ger upphovsmannen skydd så att hans eller hennes verk inte används på ett sätt som kränker upphovsmannens goda namn eller i oönskade politiska syften. Därför krävs alltid i sådana fall att särskilt tillstånd inhämtas från upphovsmannen, vilket SD-Kvinnor inte gjort." skriver organisationen.

Musiken i filmen har enligt Therese Borg bytts ut med egen komponerad musik. De har även i bett om ursäkt till Ring.

I SD-kvinnornas kampanjfilm lyfter bland annat fram budskap som "Tänk om det är så att tolerans i själva verket är naivitet" och "Tänk om kultur dödar".
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA