sdpol gustav kasselstrand

SDU:s förbundsordförande Gustav Kasselstrand tillbakavisar att namnteckningar förfalskats i samband med en ansökan om organisationsstöd. Foto Expo.

SDU:s styrelse anklagas ha förfalskat bidragsansökan

Publicerad 2012-09-03

Sverigedemokraternas ungdomsförbunds styrelse anklagas för att ha förfalskat namnunderskrifter i en ansökan om att få ekonomiskt bidrag från ungdomsstyrelsen. SDU:s ordförande Gustav Kasselstrand dementerar anklagelserna.

I helgen höll Sverigedemokratisk ungdom, SDU, sin förbundskongress. I fokus på kongressen var ordförandestriden mellan den sittande ordföranden Gustav Kasselstrand och utmanaren Paula Bieler. En strid som Kasselstrand gick segrande ur. Bieler anklagade på kongressen förbundsstyrelsen för att ha förfalskat hennes namnteckning i en ansökan om organisationsstöd för 2012 till ungdomsstyrelsen.

–Det stämmer att jag har riktat stark kritik mot det som har skett. Men för min del är det avslutat. Exakt vad som sagts tycker jag hör hemma i kongressen, säger Bieler till Expo Idag.

Bieler säger vidare att hon inte tänker polisanmäla händelsen.

– Jag ser inget behov av det. Jag har framfört kritiken och hoppas de tar den till sig, säger hon.

Gustav Kasselstrand förnekar att någon i förbundsstyrelsen förfalskat namnteckningar. Han hävdar att om någon underskrift har förfalskats så har det skett i Paula Bielers egen lokalavdelning i Uppsala.

– I de protokoll som vi har fått från avdelningen i Uppsala stod Paula Bielers underskrift. Det är ingen av oss som har förfalskat dokument och skickat in dem till ungdomsstyrelsen. Det vore brottsligt att förfalska någons underskrift, säger Kasselstrand.

Paula Bieler vill inte bemöta Kasselstrands påstående om att namnteckning kan ha förfalskats i Uppsala. Hon säger dock att hon tydligt visat kongressen att hennes namnunderskrift förfalskats.

– Vad jag vet har han har inte ens tittat på de dokument jag visat upp, säger Bieler.

SDU fick avslag på sin ansökan om organisationsstöd för 2012 eftersom förbundets uppgifter inte hade intygats av någon revisor.

Annika Norée, docent i straffrätt på Stockholms universitet säger till Expo Idag att om någon förfalskat Bielers namnunderskrift så kan denna ha gjort sig skyldig till urkundsförfalskning.

– Det är ett allvarligt brott. Bedöms det som grovt kan det ge upp till sex års fängelse, säger Norée.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA