Skrev ut biljett förolämpades rasistiskt

Publicerad 2012-11-05

När en tågvärd skulle skriva ut en biljett till en 23-årig resenär kallades han "djävla svarting". 23-åringen dömdes på måndagen till dagsböter för förolämpning.

23-åringen hade varit på sin flickväns födelsedagsfest den 22 oktober förra året. Eftersom 23-åringen bara hade kontanter på sig kunde han inte köpa en biljett vid biljettautomaten. Men när tågvärden skulle skriva en biljett till 23-åringen inne på tåget motsatte sig 23-åringen även det. Han menade att han inte skulle behöva betala eftersom han kände en annan tågvärd. 23-åringen ville även att tågvärden skulle prata i telefon med en person. Tågvärden svarade att han kunde göra det efter att han skrivit ut biljetten. När han senare kom tillbaka till 23-åringen sa denne "nu kan du prata i telefon din djävla svarting".

Tågvärden tog illa vid sig av händelsen och gjorde en polisanmälan.

23-åringen som nekar till brott dömdes av Helsingborgs tingsrätt till 30 dagsböter på 140 kronor vardera.
Daniel Vergara

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.


Sverigedemokraterna är ett hot mot demokratin

Söndagskrönika, Daniel Poohl. Samarbete eller inte? För den som vill öppna dörren för Sverigedemokraterna kan det vara värt att veta vad som väntar.