Sporttidning publicerade rasistisk förstasida

Publicerad 2012-01-24

Den bulgariska sporttidningen 7 dni sport (7 dagar sport) satte rubriken "CSKA Moskvas nya spelare – En italienare, en svensk och två svartingar" på sin förstasida. Rubriken har väckt ilska och flera organisationer har reagerat.

"Rubriken är absurd och rasistisk. Ordet 'svarting' är oacceptabelt att använda i media och mot all etik och även mot lagen om försvar mot diskriminering. Att uppmana till intolerans och att anstifta till rasism hos sina läsare är skandalöst och olagligt", skriver Bulgariens Helsingforskommitté i ett uttalande, enligt den bulgariska nyhetsförmedlingen Novinte.com

Människorättsorganisationen kräver även en offentlig ursäkt från tidningen. Men 7 dagar sports chefredaktör Yuli Moskov vägrar att be om ursäkt och hävdar att "svartingar" bara är slang.

Det var den 18 januari som tidningen publicerade artikeln med rubriken. Det europeiska journalistförbundet i Bulgarien har skickat ett öppet brev till chefsåklagaren Boris Velchev där de kräver att han ser till att åklagarmyndigheten inleder en förundersökning mot 7 dagar sport.

Bulgariens ombudsman för de mänskliga rättigheterna, Konstantin Penchev,sa i måndags att Yuli Moskovs reaktion nästan är värre än skandalen i sig och menar att tidningen medvetet använt begreppet för att förolämpa och uppvigla till hat mot en viss minoritet eller etnisk grupp. Även Penchev kräver att åklagarmyndigheten utreder tidningen, rapporterar Novinte.com

Novinte.com skriver att originalordet som användes i rubriken,"chernilki", anses vara ett av de mest kränkande orden som finns i det bulgariska språket mot mörkhyade personer.
Daniel Vergara

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA