Sporttidning publicerade rasistisk förstasida

Publicerad 2012-01-24

Den bulgariska sporttidningen 7 dni sport (7 dagar sport) satte rubriken "CSKA Moskvas nya spelare – En italienare, en svensk och två svartingar" på sin förstasida. Rubriken har väckt ilska och flera organisationer har reagerat.

"Rubriken är absurd och rasistisk. Ordet 'svarting' är oacceptabelt att använda i media och mot all etik och även mot lagen om försvar mot diskriminering. Att uppmana till intolerans och att anstifta till rasism hos sina läsare är skandalöst och olagligt", skriver Bulgariens Helsingforskommitté i ett uttalande, enligt den bulgariska nyhetsförmedlingen Novinte.com

Människorättsorganisationen kräver även en offentlig ursäkt från tidningen. Men 7 dagar sports chefredaktör Yuli Moskov vägrar att be om ursäkt och hävdar att "svartingar" bara är slang.

Det var den 18 januari som tidningen publicerade artikeln med rubriken. Det europeiska journalistförbundet i Bulgarien har skickat ett öppet brev till chefsåklagaren Boris Velchev där de kräver att han ser till att åklagarmyndigheten inleder en förundersökning mot 7 dagar sport.

Bulgariens ombudsman för de mänskliga rättigheterna, Konstantin Penchev,sa i måndags att Yuli Moskovs reaktion nästan är värre än skandalen i sig och menar att tidningen medvetet använt begreppet för att förolämpa och uppvigla till hat mot en viss minoritet eller etnisk grupp. Även Penchev kräver att åklagarmyndigheten utreder tidningen, rapporterar Novinte.com

Novinte.com skriver att originalordet som användes i rubriken,"chernilki", anses vara ett av de mest kränkande orden som finns i det bulgariska språket mot mörkhyade personer.
Daniel Vergara

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA