SS-veteraner marscherade genom Riga

Publicerad 2012-03-19

1500 personer marscherade genom Lettlands huvudstad på fredagen för att hylla dem som stridigt under Waffen SS befäl i landet. Marschen genomfördes trots att Rigas kommunfullmäktige försökt stoppa den.

Den 16 mars varje år håller lettiska veteraner och nationalister en parad i Riga för att hedra den lettiska legionen som stred under nazistflagg. Marschen har bland annat fördömts av judiska organisationer och av Ryssland. Förutom deltagarna vid marschen samlades ett 100-tal motdemonstranter, rapporterar TT.

Förespråkarna för marschen hävdar att de hedrar dem som kämpat mot Röda Armén för lettisk frihet. Samtidigt menar kritiker att det är fel att hylla soldater som slagits tillsammans med nazister.

Tidigare har Lettlands president Andris Berzin avfärdat kritiken mot marschen och påstått att den varit ämnad till att skada landets rykte. Inför demonstrationen försökte Rigas kommunfullmäktige stoppa marschen, med hänvisning till allmänhetens säkerhet. Trots att kommunen nekat samtliga demonstrationstillstånd inför marschen genomfördes den alltså på fredagen.

Nazisterna dödade 70 000 av Lettlands 85 000 tusen judar med hjälp av lettiska kollaboratörer efter ockupationen 1941.
Daniel Vergara

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.