SS-veteraner marscherade genom Riga

Publicerad 2012-03-19

1500 personer marscherade genom Lettlands huvudstad på fredagen för att hylla dem som stridigt under Waffen SS befäl i landet. Marschen genomfördes trots att Rigas kommunfullmäktige försökt stoppa den.

Den 16 mars varje år håller lettiska veteraner och nationalister en parad i Riga för att hedra den lettiska legionen som stred under nazistflagg. Marschen har bland annat fördömts av judiska organisationer och av Ryssland. Förutom deltagarna vid marschen samlades ett 100-tal motdemonstranter, rapporterar TT.

Förespråkarna för marschen hävdar att de hedrar dem som kämpat mot Röda Armén för lettisk frihet. Samtidigt menar kritiker att det är fel att hylla soldater som slagits tillsammans med nazister.

Tidigare har Lettlands president Andris Berzin avfärdat kritiken mot marschen och påstått att den varit ämnad till att skada landets rykte. Inför demonstrationen försökte Rigas kommunfullmäktige stoppa marschen, med hänvisning till allmänhetens säkerhet. Trots att kommunen nekat samtliga demonstrationstillstånd inför marschen genomfördes den alltså på fredagen.

Nazisterna dödade 70 000 av Lettlands 85 000 tusen judar med hjälp av lettiska kollaboratörer efter ockupationen 1941.
Daniel Vergara

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA