SS-veteraner marscherade genom Riga

Publicerad 2012-03-19

1500 personer marscherade genom Lettlands huvudstad på fredagen för att hylla dem som stridigt under Waffen SS befäl i landet. Marschen genomfördes trots att Rigas kommunfullmäktige försökt stoppa den.

Den 16 mars varje år håller lettiska veteraner och nationalister en parad i Riga för att hedra den lettiska legionen som stred under nazistflagg. Marschen har bland annat fördömts av judiska organisationer och av Ryssland. Förutom deltagarna vid marschen samlades ett 100-tal motdemonstranter, rapporterar TT.

Förespråkarna för marschen hävdar att de hedrar dem som kämpat mot Röda Armén för lettisk frihet. Samtidigt menar kritiker att det är fel att hylla soldater som slagits tillsammans med nazister.

Tidigare har Lettlands president Andris Berzin avfärdat kritiken mot marschen och påstått att den varit ämnad till att skada landets rykte. Inför demonstrationen försökte Rigas kommunfullmäktige stoppa marschen, med hänvisning till allmänhetens säkerhet. Trots att kommunen nekat samtliga demonstrationstillstånd inför marschen genomfördes den alltså på fredagen.

Nazisterna dödade 70 000 av Lettlands 85 000 tusen judar med hjälp av lettiska kollaboratörer efter ockupationen 1941.
Daniel Vergara

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA