Stenbeck nekar till rasistanklagelser

Publicerad 2012-01-25

Förra veckan polisanmäldes ishockeyklubben Malmö Redhawks ägare Hugo Stenbeck. Han anklagas för att ha sagt "jävla invandrare sådana som du ska städa toaletterna" till en bartender. På onsdagen nekade Stenbeck till anklagelserna.

– Han är en skurk och lögnare, säger Stenbeck till City Malmö.

I november ska Hugo Stenbeck i Malmö Arena i samband med att han nekades sin sista beställning fällt flera rasistiska kommentarer till bartendern Araz Ozman. Bland annat ska Stenbeck sagt "Sverige är snälla och tar emot invandrare, och det är invandrarnas fel att Volvo fick säljas och Saab gick i konkurs". Han ska även sagt "fucking persian gypsy" (Jävla persiska zigenare).

Händelsen anmäldes till diskrimineringsombudsmannen, DO, men ärendet lades ner av formella skäl. Efter att DO lagt ner ärendet polisanmälde Araz Ozman Hugo Stenbeck.

Stenbeck nekar till anklagelserna och hävdar att han inte är rasist. Till City Malmö säger han att han bara talat om servicen som han menade sköttes dåligt. Hugo Stenbeck säger även att rasistanklagelserna inte kommer att påverka Malmö Redhawks.

– Inte alls. Jag är större än den här killen, och det har inget att göra med hans ras, säger Stenbeck till City Malmö.

Araz Ozman säger till City Malmö att han vill lägga händelsen bakom sig och att det nu är upp till polisen att sköta ärendet.

2009 dömdes Hugo Stenbeck för bland annat våldsamt motstånd och olaga hot efter krogbråk med vakter på Stureplan.
Daniel Vergara

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.


Sverigedemokraterna är ett hot mot demokratin

Söndagskrönika, Daniel Poohl. Samarbete eller inte? För den som vill öppna dörren för Sverigedemokraterna kan det vara värt att veta vad som väntar.