Studentgrupp stämmer Le Pen

Publicerad 2012-10-05
Studentgrupp stämmer Le Pen
Expatica. En studentgrupp i Frankrike har stämt Jean Marie Le Pen, Front Nationals före detta partiledare, för rasism. I ett tal i september sa Le Pen en ordvits. Han sa att "romer flyger i väg naturligt". Franskan använder dock samma ord för flyga och stjäla. Studentgruppen fördömer Le Pens uttalande eftersom han pekar ut romer som brottslingar av etniska.

Dödshot sprejad på synagoga

JTA. En synagoga i Bryssel har vandaliserats. På byggnadens fasad har två män sprejat "död åt judarna" Gärningsmännen fångades på en övervakningskamera, kvalitén på inspelningen var dock så dålig att det varit omöjligt att identifierade männen.

2009 slängdes molotov cocktails mot samma Synagoga.

Muslimer utsatta i USA

SPLC: Företrädaren för en av USA:s största moskéer säger att det är uppenbart att muslimer och muslimers bönehus är utsatta för konstanta angrepp. Förra helgen sattes hans moské i brand, bara timmar efter bönen. Av branden och vattenskador i samband med den har byggnaden skadats för närmare sju miljoner kronor. En person har gripits misstänkt för attentatet i Ohio.

Bok om Breivik kritiseras

Aftonbladet. Författaren Aage Storm Borchgrevink har publicerat en bok om Anders Behring Breivik som till stor del handlar om hans mamma och barndom. Boken utgår från en socialutredning som gjorts om Breiviks familj 1983. Boken målar ut Breiviks mamma som psykiskt sjuk och lägger skulden för terrordådet den 22 juli på Breiviks barndom. Breiviks mamma vill inte kommentera boken. Geir Lippestad, som var Breiviks advokat kritiserar boken, han menar att Borchgrevink gör sig till domare över Breiviks familj.
Expo

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.


Sverigedemokraterna är ett hot mot demokratin

Söndagskrönika, Daniel Poohl. Samarbete eller inte? För den som vill öppna dörren för Sverigedemokraterna kan det vara värt att veta vad som väntar.