Terrorist spelade i vit makt-band

Publicerad 2012-08-06

Den man som misstänkts för att ha begått massakern i Sikh-templet i Wisconsin, USA, i söndags, har spelat i flera vit makt-band. Vissa av banden har kopplingar till Sverige. Dådet kostade sju människor livet, inklusive gärningsmannens.

Skjutningen i söndags i Wisconsin klassas av de amerikanska myndigheterna som inhemsk terrorism. I sikh-templet sköt gärningsmannen ihjäl sex personer och skadade tre, varav en polis innan han själv sköts till döds av en polis.

Gärningsmannen har identifierats som Wade Michael Page. Fram till 2010 var Page frontfigur i vitmakt-bandet End Apathy. I en intervju med en amerikansk högerextrem sajt har Page berättat att han vistats i vit makt-scenen sedan 2000. Han säger även till sajten att han spelat i flera band. Banden som han nämner är: Youngland, Celtic Warrior, Radikahl,Max Resist, Intimidation One, Aggressive Force och Blue Eyed Devils, rapporterar Southern Poverty Law Center.

Flera av banden har varit i Sverige, Celtic Warrior gjorde under senare delen av 90-talet spelningar i Sverige, bland annat i Uppsala. Max Resist spelade på en spelning i Brottby utanför Stockholm 1997, en spelning som stormades av polisen och slutade med att hundratals greps för hets mot folkgrupp. Händelsen ledde till att Max Resist skrev låten "Battle of Brottby" om spelningen. Max Resists skivor distribueras i Sverige av en webbshop som är kopplad till nazistiska Svenskarnas parti. Även Blue Eyed Devils som Page sagt att han spelat för har gjort spelningar i Sverige och även de marknadsförs av svenska vit makt-bolag. Nazistpublikationen Nordland publicerade 1997 en intervju med Blue Eyed Devils.

Förutom Pages kopplingar till vit makt-scenen var Page tatuerad med 9/11, det datum attackerna mot World Trade Center skedde. Page ska även ha köpt material från nazistorganisationen National Alliance 2000, rapporterar Southern Poverty Law Center. Det finns även uppgifter om att Page tidigare varit soldat.
Daniel Vergara

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA