Terrornätverk har kartlagt judiska grupper

Publicerad 2012-10-11

Fransk polis har hittat vapen och kemikalier för bombtillverkning i ett garage i en förort till Paris. I tillslaget upptäcktes även en lista över stadens judiska grupper. Garaget tillhörde en person som i helgen gripits i ett stort tillslag mot ett nätverk av militanta islamister.

I helgen slog fransk polis till mot vad som beskrivs som ett nätverk av militanta islamister, som misstänks för en granatattack mot en kosherbutik. Polisen grep tolv personer. Mannen som misstänks ligga bakom attentatet mot kosherbutiken dödades i skottväxling med polisen. Fem av de som gripits släpptes på torsdagen.

Som ett led i utredningen sökte polisen på onsdagen igenom ett garage i förorten Torcy, som kopplats till en av dem som misstänks ingå i det islamistiska nätverket. Där fann polisen en pistol, ett gevär och kemikalier för bombtillverkning. Även en lista över judiska grupper i Paris hittades, rapporterar France 24.

– Vi har att göra med ett extremt farligt terrornätverk, sa åklagaren Francois Molins till medierna efter fynden.

I Frankrike har judar den senaste tiden drabbats av en rad våldsdåd. Förra månaden skedde granatattacken mot kosherbutiken. En rabbin i Lyon har hotats och tre unga judiska män har misshandlats med järnrör och hammare. Nyligen sköt någon lösa skott mot en synagoga i Argenteuil. I mars dödades en rabbin och tre barn vid en judisk skola i Toulouse. Gärningsmannen Mohamed Merah hade även dödat tre soldater .

Frankrikes president Francois Hollande har lovat att öka säkerheten vid synagogorna. Han vill också instifta en lag som förbjuder resor till militanta träningsläger.

Inrikesministern Manuel Vallis uppgav på onsdagen att flera av de personer som greps i helgen planerat att ta sig till Syrien för att delta inbördeskriget.
Daniel Vergara

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.