Terrornätverk har kartlagt judiska grupper

Publicerad 2012-10-11

Fransk polis har hittat vapen och kemikalier för bombtillverkning i ett garage i en förort till Paris. I tillslaget upptäcktes även en lista över stadens judiska grupper. Garaget tillhörde en person som i helgen gripits i ett stort tillslag mot ett nätverk av militanta islamister.

I helgen slog fransk polis till mot vad som beskrivs som ett nätverk av militanta islamister, som misstänks för en granatattack mot en kosherbutik. Polisen grep tolv personer. Mannen som misstänks ligga bakom attentatet mot kosherbutiken dödades i skottväxling med polisen. Fem av de som gripits släpptes på torsdagen.

Som ett led i utredningen sökte polisen på onsdagen igenom ett garage i förorten Torcy, som kopplats till en av dem som misstänks ingå i det islamistiska nätverket. Där fann polisen en pistol, ett gevär och kemikalier för bombtillverkning. Även en lista över judiska grupper i Paris hittades, rapporterar France 24.

– Vi har att göra med ett extremt farligt terrornätverk, sa åklagaren Francois Molins till medierna efter fynden.

I Frankrike har judar den senaste tiden drabbats av en rad våldsdåd. Förra månaden skedde granatattacken mot kosherbutiken. En rabbin i Lyon har hotats och tre unga judiska män har misshandlats med järnrör och hammare. Nyligen sköt någon lösa skott mot en synagoga i Argenteuil. I mars dödades en rabbin och tre barn vid en judisk skola i Toulouse. Gärningsmannen Mohamed Merah hade även dödat tre soldater .

Frankrikes president Francois Hollande har lovat att öka säkerheten vid synagogorna. Han vill också instifta en lag som förbjuder resor till militanta träningsläger.

Inrikesministern Manuel Vallis uppgav på onsdagen att flera av de personer som greps i helgen planerat att ta sig till Syrien för att delta inbördeskriget.
Daniel Vergara

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA