Tre års fängelse för knivattack

Publicerad 2012-09-06

En 23-årig nazist har dömts till fängelse i tre år för ett oprovocerat och brutalt knivöverfall på en taxiförare i Göteborg. Det var när det var dags att betala som nazisten drog fram sin kniv och gick till angrepp.

I mitten av juni i år hölls hårdrocksfestivalen Metaltown i Göteborg. Den 23-årige nazisten hade varit på festivalen och tillsammans med två kamrater tog han taxi från området. Men när det var dags att betala drog 23-åringen fram en kniv och tryckte den mot förarens hals.

Under rättegången i Göteborgs tingsrätt har föraren till taxin berättat om skräcken. Han satt i förarsätet, fastspänd, med 23-åringen bakom sig. När attacken kom kunde han vare sig försvara sig eller ta sig loss. Istället kände han hur kniven skar in i hans hals samtidigt som han vädjade för sitt liv.
- Du har inte fattat något, meningen är att du ska bli slaktad, ska 23-åringen ha svarat.

Till slut lyckades taxiföraren ta sig ur 23-åringens grepp. Men istället för att avbryta angreppet började nazisten hugga vilt omkring sig med kniven samtidigt som föraren kämpade för att ta sig ur bilen. När han väl kom ut lyckades han fly från platsen och fick senare hjälp att kontakta polis och ambulans.

23-åringen som åkte i taxin är aktiv i den nazistiska organisationen Right Wing Resistance. Organisationen kommer ursprungligen från Nya Zeeland men har startats upp i Sverige tillsammans med en handfull aktivister. Organisationen demonstrerade tillsammans med Nordiska Nationalsocialister i Stockholm i maj. Då marscherade de för att visa "solidaritet med de vita i Sydafrika".

Under rättegången har 23-åringen nekat till brott. Han har medgett att han åkt i taxin till adressen men hävdat att planen enbart varit att ta en springnota. Tingsrätten valde att helt bortse från hans förklaring. Istället döms 23-åringen till tre år i fängelse för grov misshandel och brott mot knivlagen.
Johannes Jakobsson

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.