Rasism misstänks ligga bakom trippelmord i USA

Publicerad 2012-04-10

I söndags greps två män i den amerikanska staden Tulsa, misstänkta för att ha skjutit ihjäl tre personer. Polisen tror att det funnits rasistiska motiv bakom dådet. De senaste åren har antalet hatgrupper ökat dramatiskt i USA.

Det var i fredags som de två männen öppnade eld i ett bostadsområde i norra Tulsa i USA. Tre personer sköts till döds och två personer skadades. Offren valdes ut slumpmässigt men polisen tror att det kan röra sig om ett hatbrott mot mörkhyade personer, det rapporterar den amerikanska organisationen Southern Poverty Law Center.

En av de misstänkta männens far sköts för två år sedan, något som tros kunna vara en bakomliggande faktor till dåden. Mannen ska på tvåårsdagen av sin fars bortgång ha skrivit rasistiska inlägg på sitt facebook-konto. Dagen efter skedde morden i Tulsa. I ett annat facebook-inlägg kritiserar samma person President Barack Obama. Han skrev, "O.b.a.m.a. Let me define. One big ass mistake america!". Obama ses av många högerextrema som ett stort hot mot landets framtid, de anser att han inte är en riktig amerikan och att han har en hemlig muslimsk agenda.

Om de två männen tillhört någon högerextrem grupp är ännu oklart, men i USA har man under de senaste tio åren sett en ökning i så kallade hatgrupper. 2011 fanns det 1018 hatgrupper i landet, det visar Southern Poverty Law Center i rapporten "The 'Patriot' Movement Explodes".

Framförallt har antalet patriotgrupper i USA ökat. Dessa anser att staten inte längre följer den amerikanska grundlagen och att de då inte har någon skyldighet att själva vara laglydiga eller betala skatt. Anledningarna till den dramatiska ökningen av hatgrupper bedöms vara flera. Bland annat tros det ekonomiskt svåra läget, en ökande spridning av konspirationsteorier och möjligheten att få ytterligare fyra år med Barack Obama som president vara viktiga förklaringar.

Det politiska styret ses rent generellt som huvudfienden av grupperna.

Ökningen av hatgrupper har märkts i det amerikanska samhället. Inhemsk terrorism har ökat och ofta är den den riktad mot myndigheter.
Erik Melin

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA