Tysk polis varnar för nazistiska terrorgrupper

Publicerad 2012-09-12

Den federala polisen, BKA, i Tyskland varnar i ett internt dokument för högerextrema terrorhot i landet. I rapporten framgår det att polisen misstänker grupper för att vara i färd med att bygga upp terrororganisationer.

I polisens hemligstämplade dokument, som Der Spiegel tagit del av, konstaterar BKA att den högerextrema miljön i Tyskland utgör ett stort terrorhot. Det framgår bland annat att det pågår två utredningar mot grupper som misstänks för att bilda terrororganisationer. Polisen är även öppen för att det kan finnas fler okända terrorceller i landet.

I dokumentet framgår det också att polisen befarar attentat och till och med mord utförda av högerextremister riktade mot asylsökande och invandrare. BKA skriver att högerextremister utgör ett hot mot personer som anses representera staten, så som poliser och politiker. Judiska institutioner är också hotade.

Efter att den nazistiska terrororganisationen Nationalsozialistischer Untergrund, NSU, som stått bakom nio mord och tagit på sig flera bombattentat, upptäcktes förra året har den tyska polisen intensifierat bevakningen av den högerextrema miljön. Polisen varnar för att NSU kan få efterföljare. Organisationer och högerextremister under press befaras kunna vilja bevisa att de är kapabla att begå våldsdåd.

Utredare menar att ett möjligt scenario är att högerextremister utför liknande terrordåd som Anders Behring Breiviks i Norge, rapporterar Der Spiegel.
Daniel Vergara

Visselblåsaren: Forskare med kopplingar till Ryssland sålde 50 miljoner Facebook-profiler till Trumps konsulter

Möjliggjorde politisk manipulation. Datafirman Cambridge Analytica, som spelade en nyckelroll i Brexit och Trumps valseger, har stängts av från Facebook efter vittnesmål från visselblåsare.

Här är aktörerna som sprider sitt hat på Youtube

Hatet på Youtube. Samtliga centrala aktörer inom den svenska vit makt-miljön använder Youtube för att nå ut med sin propaganda. De tio kanaler Expo tittat på har haft över 43 miljoner visningar.

Antimuslimsk organisations konto på Facebook stängts ned

Högerextremt konto stoppas. Facebook stänger ned sidor kopplade till den högerextrema och antimuslimska organisationen Britain First.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA