Tysk polis varnar för nazistiska terrorgrupper

Publicerad 2012-09-12

Den federala polisen, BKA, i Tyskland varnar i ett internt dokument för högerextrema terrorhot i landet. I rapporten framgår det att polisen misstänker grupper för att vara i färd med att bygga upp terrororganisationer.

I polisens hemligstämplade dokument, som Der Spiegel tagit del av, konstaterar BKA att den högerextrema miljön i Tyskland utgör ett stort terrorhot. Det framgår bland annat att det pågår två utredningar mot grupper som misstänks för att bilda terrororganisationer. Polisen är även öppen för att det kan finnas fler okända terrorceller i landet.

I dokumentet framgår det också att polisen befarar attentat och till och med mord utförda av högerextremister riktade mot asylsökande och invandrare. BKA skriver att högerextremister utgör ett hot mot personer som anses representera staten, så som poliser och politiker. Judiska institutioner är också hotade.

Efter att den nazistiska terrororganisationen Nationalsozialistischer Untergrund, NSU, som stått bakom nio mord och tagit på sig flera bombattentat, upptäcktes förra året har den tyska polisen intensifierat bevakningen av den högerextrema miljön. Polisen varnar för att NSU kan få efterföljare. Organisationer och högerextremister under press befaras kunna vilja bevisa att de är kapabla att begå våldsdåd.

Utredare menar att ett möjligt scenario är att högerextremister utför liknande terrordåd som Anders Behring Breiviks i Norge, rapporterar Der Spiegel.
Daniel Vergara

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro