Tysk polis varnar för nazistiska terrorgrupper

Publicerad 2012-09-12

Den federala polisen, BKA, i Tyskland varnar i ett internt dokument för högerextrema terrorhot i landet. I rapporten framgår det att polisen misstänker grupper för att vara i färd med att bygga upp terrororganisationer.

I polisens hemligstämplade dokument, som Der Spiegel tagit del av, konstaterar BKA att den högerextrema miljön i Tyskland utgör ett stort terrorhot. Det framgår bland annat att det pågår två utredningar mot grupper som misstänks för att bilda terrororganisationer. Polisen är även öppen för att det kan finnas fler okända terrorceller i landet.

I dokumentet framgår det också att polisen befarar attentat och till och med mord utförda av högerextremister riktade mot asylsökande och invandrare. BKA skriver att högerextremister utgör ett hot mot personer som anses representera staten, så som poliser och politiker. Judiska institutioner är också hotade.

Efter att den nazistiska terrororganisationen Nationalsozialistischer Untergrund, NSU, som stått bakom nio mord och tagit på sig flera bombattentat, upptäcktes förra året har den tyska polisen intensifierat bevakningen av den högerextrema miljön. Polisen varnar för att NSU kan få efterföljare. Organisationer och högerextremister under press befaras kunna vilja bevisa att de är kapabla att begå våldsdåd.

Utredare menar att ett möjligt scenario är att högerextremister utför liknande terrordåd som Anders Behring Breiviks i Norge, rapporterar Der Spiegel.
Daniel Vergara

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA