Tyska högerextremister attackerar politiker

Publicerad 2012-01-03

I Tyskland utsätts företrädare för partiet Vänstern, Die Linke, regelbundet för attacker från extremhögern. Polisen rapporterar fyra till fem incidenter mot partiet i månaden och myndigheterna har skärpt skyddet för deras förtroendevalda.

Varje månad kommer det in rapporter till polisen om fyrverkerier i postlådor och bilar, krossade rutor och mordbränder riktade mot kontor och lägenheter som tillhör medlemmar i Vänstern, rapporterar Der Spiegel.

Under 2010 fram till sommaren 2011 kan Vänstern visa på över 100 attacker riktade mot sina politiker, värst är det i östra Tyskland och i Westfalen i västra Tyskland. Höga politiker har fått sina hem sönderslagna och bilar sprängda.

Vänsterns gruppledare i parlamentet ,Gregor Gysi, vittnar om att varje gång han besöker sitt kontor i Niederschöneweide i Berlin så möts han av ett nerklottrat kontor. Niederschöneweide är ett distrikt där högerextremister har köpt upp många kontor och affärer. "De vill göra det här området till sina gator", säger Gysi, rapporterar Der Spiegel.

Ulla Jelpke som är taleskvinnan för Vänstern i det tyska underhuset har i flera år krävt svar av regeringen på varför statistiken för de brott som högerextremisterna begår är så dålig och vad regeringen gör åt det högerextrema våldet. Förra året utsattes hennes kontor i Dortmund för fyra attacker, bland annat har gift sprutats in i kontoret.

Vänsterns ledarskap säger att de är besvikna över att inte andra partier sätter ner foten. De uttrycker även kritik mot att de inte får delta i den kommission som tillsatts för att utreda de misstag som gjorts i utredningen av nazistcellen, Nationalsozialistischer Untergrund, NSU, som utfört en serie mord.

Skyddet för höga partimedlemmar har dock stärkts och många företrädare för Vänstern har informerats om att de funnits på nazistcellens listor. Parlamentsledamoten Bodo Ramlov från Thüringen, den delstat där medlemmarna ur NSU växt upp, var med på listan. Han säger till Der Spiegel att han varnat för högerextrema nätverk i delstaten sedan 1990. Hans kontor har bränts ner, hjul har skruvats bort från hans bil och han har utsatts för dödshot.

Högerextremisterna attackerar inte bara Vänsterns medlemmar även om det är den grupp som de hårdast riktat in sig på även homosexuella, invandrare, hemlösa och poliser utsätts ofta för angrepp.
Daniel Vergara

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA