utr tyskl pro nrw bonn

I maj skapade Pro NRW oro efter att demonstrerat med Muhammedkarikatyrer utanför en Saudiarabisk skola. Nu planerar pro-rörelsen att visa en antimuslimsk film. Bilden är från ett annat tillfälle.

Tyskland kan stoppa filmvisning

Publicerad 2012-09-20

I England och Tyskland har antimuslimska aktörer planer på att visa den kontroversiella filmen Innocence of Muslims. I Tyskland diskuterar myndigheterna om filmvisningen kan stoppas.

Efter att filmen Innocence of Muslims uppmärksammades har protester mot den spridigt sig till flera länder. Nu planerar antimuslimska organisationer att anordna offentliga visningar av den. English Defence Leauges, EDL, ledare, Stephen Lennon vill visa filmen i samband med en planerad demonstration i Walthamstow i nord östra London.

Utspelet kommer efter att Lennon internt utsatts för kritik. Hans ledarskap har ifrågasatts efter en misslyckad demonstration i Walthamstow för ett par veckor sedan. EDL möttes då av omkring flera hundra motdemonstranter som lyckades blockera EDL:s samlingsplats. Polisen grep 20 EDL:are och tillslut fick demonstrationen ställas in.

I ett nästan 30 minuter långt försvarstal från Lennon, som lagts ut på internet, framgår det att han av sina egna anhängare kritiserats för att ha flytt fältet. Det framgår även att han fått skulden för att demonstrationen misslyckats och att EDL-supportrar ska ha krävt att få ersättning för sin resa.

Hans tal avslutas med uppmaningen att EDL:arna ska lägga konflikterna bakom sig och samlas till en ny demonstration i Walthamstow. Det är på den Lennon planerar att visa Innocence of Muslims.

I Tyskland har det högerpopulistiska partiet Pro Deutschland planer på att visa filmen i Berlin. Planerna har dock mött motstånd från regeringen. Inrikesministern Hans-Peter Freidrich säger att han tänker göra allt i sin makt för att stoppa visningen. Förbundskansler Angela Merkel har uppgett att filmen inte kommer få visas om den hotar den allmänna ordningen. Tjänstemän har fått i uppdrag att utreda om så är fallet.

I Tyskland är det inte tillåtet att offentligt förolämpa religioner eller ideologier på ett sådant sätt att sannolikheten är hög för att det skadar den allmänna ordningen.

Det tyska inrikesministeriet har redan stoppat Terry Jones från att resa in landet. Jones är en pastor från Florida som gjort reklam för Innocence of Muslims. Han har tidigare bränt koranen. Jones var inbjuden för att delta på ett möte med Pro Deutschland.

Men att stoppa filmen är inte okontroversiellt flera inflytelserika politiker i oppositionspartierna Socialdemokraterna och De Gröna. De menar att ett förbud mot filmen skulle vara att kasta bort yttrandefriheten.

Antimuslimska provokationer i Tyskland har tidigare fått konsekvenser både i och utanför Tyskland. Den 22 augusti utsattes den tyska ambassaden i Kairo för ett bombförsök efter att Pro-Deutschland visat upp Muhammedkarikatyrer utanför en moské i Berlin. Männen som försökte spränga ambassaden hade på sig flera kopior av artiklar om den antimuslimska manifestationen.

I Sudan har religiösa ledare uppmanat till protester mot den tyska ambassaden och i förra veckan attackerades den.

Även i Tyskland har antimuslimska provokationer mött protester. Det regionala partiet Pro NRW demonstrerade i maj också med Muhammedkarikatyrer, utanför en saudiarabisk skola i Bonn. Manifestationen utlöste starka protester.
Daniel Vergara

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.