Tyskland röstar om att förbjuda NPD

Publicerad 2012-12-05

Nästa vecka väntas det tyska parlamentet rösta om de ska föreslå att det högerextrema partiet NPD ska förbjudas. Tongivande politiker är oroliga för att NPD kan stärkas om lagförslaget om ett förbud inte går igenom.

I nästan ett år har några av Tysklands juridiska experter och politiker diskuterat möjligheterna att förbjuda det högerextrema partiet Nationaldemokratische Partei Deutschlands, NPD. Nästa vecka förväntas det tyska parlamentet ha en omröstning om de ska lägga ett sådant lagförslag.

Den pensionerade domaren Franz-Wilhelm Dollinger är expert på NPD. Han är positiv till ett förbud. Förra veckan skrev han i en rättslig bedömning på begäran av den sachsiska delstatsregeringen. Han menar att partiets ideologi strider mot grundstenarna i den federala författningsdomstolens grundlagar.

I en rapport gjord på order av tyska staten konstaterades att NPD har en "antisemitiskt, rasistisk och xenofobis position" och bör förbjudas. Dollingers slutsats i bedömningen är att sannolikheten för att ett förbud skulle kunna gå igenom är mer än 50 procent, rapporterar Der Spiegel.

NPD har kopplingar till andra högerextrema grupper, däribland den nazistiska terrorgruppen Underjordiska nationalsocialister, NSU. Terrorgruppen mördade tio personer och NPDs före detta talesperson i delstaten Thüringen, Ralf Wohlleben, har åtalats, misstänkt för att ha hjälpt dem.

Redan 2003 försökte man förbjuda NPD, men misslyckades. Det resulterade i att NPDs politiska ställning stärktes. Rädslan över att historien ska upprepa sig, gör att vissa politiker skeptiska till det nya försöket. Inrikesminister Hans-Peter Friedrich är en av dem. Till tidningen Spiegel Online sa han att man måste "påpeka de kvarvarande juridiska och politiska riskerna" med att införa ett förbud. Även förbundskansler Angela Merkel har uttryckt likande farhågor.

Guvernören i delstaten Bayern, Horst Seehofer, sa till tidningen Der Welt att högerextremisterna skulle få en "enorm boost" om man skulle överge förslaget.

– NPD måste förbjudas, säger han.
Stina Mathiesen

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA