Ungersk extremhöger demonstrerade mot EU

Publicerad 2012-01-16

Tusentals supportrar till det högerextrema ungerska partiet Jobbik demonstrerade på lördagen i huvudstaden Budapest. Protesterna tog plats utanför EU-kommissionens lokaler där bland annat en EU-flagga brändes, rapporterar TT.

Jobbiks partiledare Gabor Vona krävde ett tal att Ungern ska lämna EU. Demonstrationen, som organiserades av partiet, var kopplad till att EU riktat krav mot Ungern på grund av landets ekonomiska politik och kontroversiella lagändringar. Vona sa även att en folkomröstning om Ungern ska lämna EU bör hållas, skriver Politics.hu.

Flera av deltagarna i demonstrationen bar svarta militäruniformer och kängor. I samband med att deltagarna var på väg att skingras satte partiets vice partiledare Elod Novak eld på en EU-flagga.

EU-kommissionen meddelade på onsdagen att den ska undersöka om nyligen införda lagar i Ungern strider mot EU:s regelverk. Det handlar bland annat om att fastställa centralbankens oberoende.
Anders Dalsbro

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA