Ungersk extremhöger demonstrerade mot EU

Publicerad 2012-01-16

Tusentals supportrar till det högerextrema ungerska partiet Jobbik demonstrerade på lördagen i huvudstaden Budapest. Protesterna tog plats utanför EU-kommissionens lokaler där bland annat en EU-flagga brändes, rapporterar TT.

Jobbiks partiledare Gabor Vona krävde ett tal att Ungern ska lämna EU. Demonstrationen, som organiserades av partiet, var kopplad till att EU riktat krav mot Ungern på grund av landets ekonomiska politik och kontroversiella lagändringar. Vona sa även att en folkomröstning om Ungern ska lämna EU bör hållas, skriver Politics.hu.

Flera av deltagarna i demonstrationen bar svarta militäruniformer och kängor. I samband med att deltagarna var på väg att skingras satte partiets vice partiledare Elod Novak eld på en EU-flagga.

EU-kommissionen meddelade på onsdagen att den ska undersöka om nyligen införda lagar i Ungern strider mot EU:s regelverk. Det handlar bland annat om att fastställa centralbankens oberoende.
Anders Dalsbro

Verktyg:

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.