Ungersk extremhöger demonstrerade mot EU

Publicerad 2012-01-16

Tusentals supportrar till det högerextrema ungerska partiet Jobbik demonstrerade på lördagen i huvudstaden Budapest. Protesterna tog plats utanför EU-kommissionens lokaler där bland annat en EU-flagga brändes, rapporterar TT.

Jobbiks partiledare Gabor Vona krävde ett tal att Ungern ska lämna EU. Demonstrationen, som organiserades av partiet, var kopplad till att EU riktat krav mot Ungern på grund av landets ekonomiska politik och kontroversiella lagändringar. Vona sa även att en folkomröstning om Ungern ska lämna EU bör hållas, skriver Politics.hu.

Flera av deltagarna i demonstrationen bar svarta militäruniformer och kängor. I samband med att deltagarna var på väg att skingras satte partiets vice partiledare Elod Novak eld på en EU-flagga.

EU-kommissionen meddelade på onsdagen att den ska undersöka om nyligen införda lagar i Ungern strider mot EU:s regelverk. Det handlar bland annat om att fastställa centralbankens oberoende.
Anders Dalsbro

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA