Upplopp på EDL-demonstration

Publicerad 2012-10-02
Tjugotal gripna på EDL-demonstration
Birminghammail. På lördagen höll English Defence Leauge, EDL, en demonstration i Walsall i England som urartade i våldsamheter. EDL-anhängare attackerade polisen med stenar och flaskor. Efter sammandrabbningarna kördes EDL-demonstranterna bort i bussar.

Över tusen personer hade samlats i en fredlig protest mot EDL.

Hatbrott vanligast i Malmö
SvD. Hatbrott med religiösa motiv i Malmö är dubbelt så många jämfört med resten av Sverige, räknat på invånare. Vad Brå beskriver som vit makt-ideologi ligger bakom en fjärdedel av alla antisemitiska hatbrott. Motsvarande siffra mot muslimer är fem procent. 2011 anmäldes 22 hatbrott per 100 000 invånare i Malmö. I Göteborg ligger den siffran på 8 hatbrott per 100 000 invånare.

Terapi för att "bota" homosexualitet förbjuds

DN. En terapiform med syfte att få homosexuella att bli heterosexuella förbjuds i Kalifornien, USA, från och med januari. Terapin har kritiserat av psykologer och människorättsorganisationer eftersom den behandlar någonting som inte är en sjukdom.

Flera gripna på antimuslimsk demonstration i Norge

NRK. I centrala Oslo höll 20 till 25 personer från Stopp islamiseringen av Norge, SIAN, en manifestation på lördagen. Inför demonstrationen hade SIAN gått ut med att de skulle "kränka Muhammed". Förutom SIAN hade en grupp motdemonstranter samlats, flera av dessa greps efter oroligheter med polisen.
Expo

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.