Uppmaningar till hatbrott ökar på internet

Publicerad 2012-09-19
Uppmaningar till hatbrott ökar på internet
Yorkshirepost: Högerextremister uppmanar allt mer till våld och hatbrott på internet. Det är organisationen The Measuring Anti-Muslim Attacks MAMA som har kartlagt hot på internet. MMA är ett initiativ från den engelska staten. Organisationen konstaterar att uppmaningarna till våld ofta framförs av anhängare till British National Party och English Defence Leauge. MAMA konstaterar även att uppmaningarna till hatbrott på internet speglas i samhället. Sedan maj har MAMA registrerat 490 hatbrott

Bedrägeriåtal mot ledare i högerextrem organisation
SPLC: Ledaren för organisationen The Republic for the United States som tillhör den högerextrema Sovereign citizen-rörelsen i USA åtalas för ett bedrägeriförsök mot staten och flera skattebrott. Han anklagas för att ha försökt betala sina skatter med förfalskad obligation på 300 miljoner dollar och gett andra, som velat komma undan skatten liknande obligationer. Sovereign citizen-rörelsen betraktas i USA som ett terrorhot. Anhängarna anser att regeringen eller myndigheter inte har några befogenheter över medborgaren. De utgör speciellt ett hot mot statliga tjänstemän och personer inom rättsväsendet.

SR:16-åring bar nazistsymboler i polishuset

En 16-årig pojke som åtalats för hets mot folk grupp friades av Falu Tingsrätt. 16-åringen hade i polishuset haft en jacka på sig med nazistiska symboler. Tingsrätten bedömde att jackan hade en nazistisk prägel men eftersom han bara setts med den på sig i polishuset anses den inte ha haft tillräcklig spridning.

16-åringen har tidigare i år dömts för att ha hotat en kommunpolitiker från vänsterpartiet i Falun.

Parti polisanmäler hot från nazister
SR:Arbetarpartiet i Umeå har polisanmält att någon satt upp klistermärken med nazistiska svenska motståndsrörelsens symbol på deras lokals brevlåda. Arbetarpartiet uppfattat det som ett hot mot partiet.

Partiets gruppledare har den senaste tid väckts på nätterna av att folk ringt och trakasserat honom . Efter händelserna har partiet infört säkerhetsrutiner, bland annat får ingen vistas själv i partiets lokaler. Det är inte första gången som arbetarpartiet haft problem med högerextremister. Förra året kontaktade de medierna efter att de utsatts för trakasserier.

Svenska motståndsrörelsen dementerar på sin hemsida att de ska ha legat bakom trakasserierna.
Expo

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.


Sverigedemokraterna är ett hot mot demokratin

Söndagskrönika, Daniel Poohl. Samarbete eller inte? För den som vill öppna dörren för Sverigedemokraterna kan det vara värt att veta vad som väntar.