Utesluten SD-politiker startar kommunalt parti

Publicerad 2012-01-10

Tom Thörnqvist uteslöts 2011 ur Sverigedemokraterna och sitter som politisk vilde på partiets mandat i Svedala. Han uppger till Expo.se att han kommer att starta ett nytt kommunalt parti. Ambitionen är att utmana Sverigedemokraterna.

– Politiken blir i stort sett sverigedemokratisk. Det blir ingen ändring på det. Vi vill säga upp avtalet med migrationsverket och försöka stänga flyktingförläggningen som ligger här, säger Tom Thörnqvist.

Enligt Thörnqvist kommer kärnan av partiet som han kallar Kommunens bästa bestå av tre före detta sverigedemokrater, bland dem hans fru. Han säger även att han kommer verka för att värva fler medlemmar till sitt parti. Thörnqvist hävdar att ett nytt parti behövs eftersom han anser att Sverigedemokraterna i Svedala inte lyckas driva sin egen politik.

Frågor som Thörnqvist bland annat vill genomföra är ett totalt stopp av invandringen till kommunen och utvisa människor från Sverige om de inte "anpassar sig".

– Man ska ha ett tryggt samhälle, invandringspolitiken bäddar inte för ett tryggt samhälle. Är det så att de inte vill integrera sig i samhället och lära sig svenska så får de åka hem.

Hur ska man bevisa att man är integrerad?

– Jag har inget regelverk, vi verkar lokalt. Jag kan väl ha önskedrömmar jag också. Men de kan inte jag förverkliga som kommunalpolitiker.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA