Hjälpte man - utsattes för rasistiska påhopp

Publicerad 2012-03-08

En 32-åring man som gjort Hitlerhälsningar, ropat "Sieg Heil" och spottat på personer som försökt hjälpa en nedslagen man döms för ofredande.

I augusti 2010 stannade tre personer, två kvinnor och en man, sin bil för att hjälpa en man som låg på vägen. Sällskapet utsattes då för rasistiska tillmälen av en 32-åring som befann sig på platsen. 32-åringen spottade även på dem, gjorde Hitlerhälsningar och skrek "Sieg Heil".

32-åringen nekar till att han spottat eller sagt något rasistiskt. Han uppger dock att han kan ha uttryckt sig provocerande eftersom han var upprörd.

Umeå tingsrätten dömer 32-åringen till dagsböter för ofredande. Han ska dessutom betala skadestånd på 5000 kronor vardera till de personer som han spottat på.
Daniel Vergara

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA