Hjälpte man - utsattes för rasistiska påhopp

Publicerad 2012-03-08

En 32-åring man som gjort Hitlerhälsningar, ropat "Sieg Heil" och spottat på personer som försökt hjälpa en nedslagen man döms för ofredande.

I augusti 2010 stannade tre personer, två kvinnor och en man, sin bil för att hjälpa en man som låg på vägen. Sällskapet utsattes då för rasistiska tillmälen av en 32-åring som befann sig på platsen. 32-åringen spottade även på dem, gjorde Hitlerhälsningar och skrek "Sieg Heil".

32-åringen nekar till att han spottat eller sagt något rasistiskt. Han uppger dock att han kan ha uttryckt sig provocerande eftersom han var upprörd.

Umeå tingsrätten dömer 32-åringen till dagsböter för ofredande. Han ska dessutom betala skadestånd på 5000 kronor vardera till de personer som han spottat på.
Daniel Vergara

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.