110127_forintelsen_464_1.jpg

I år hade Raoul Wallenberg fyllt 100 år. Idag, på årsdagen av hans gripande 1945 hyllas han i hela världen för sina insatser. Foto Expo.

Vårt behov av hjältar

Publicerad 2012-01-17

I år skulle Raoul Wallenberg ha fyllt 100 år. Idag, på årsdagen av hans gripande 1945, hyllas han med ceremonier och utställningar runt om i Sverige och världen. Den unge affärsmannen som räddade fler judar under andra världskriget än Oscar Schindler har blivit en symbol för civilkurage och hjältemod och har blivit en Sveriges mest kända personer utomlands.

I Sverige har han inte nått samma hjältestatus. En av anledningarna är förstås att hans gärningar i Budapest har överskuggats av den katastrofala diplomatiska hanteringen av Wallenbergs öde. Under krigets sista månader försvann Wallenberg. Det sista dokumenterade livstecknet är från Lefortovskaja-fängelset i Moskva 1947. De svenska försöken att reda ut frågetecknen kring Wallenbergs försvinnande har fått svidande kritik. 2003 presenterades utredningen med det talande namnet "Ett diplomatiskt misslyckande: Fallet Wallenberg och den svenska utrikesledningen". Där får flera av de ansvariga aktörerna svidande kritik.

Lagom till hundraårsjubileet har regeringen bestämt sig för att höja Wallenbergs status även i Sverige. En nationalkommitté är tillsatt, där bland annat undertecknad sitter med. Under året kommer vi att få lära oss om Wallenbergs insatser för att rädda Budapests judar genom utställningar, föredrag och ceremonier.

Det råder delade meningar i forskningsvärlden om Wallenbergs agerande i Budapest. I historikern Paul Levines bok "Raoul Wallenberg i Budapest: Människan, Myten och Förintelsen" granskas flera av de helgonlika beskrivningarna av Wallenberg. Levine visar att Wallenberg omgärdas av myter. En av hans teser är att Wallenberg har fått sin status för att vi är i behov av glimrande myter för att kunna hantera Förintelsens mörker.

Och visst har vi behov av hjältar. Men inte bara därför. Utan för att de också lär oss något om oss själva. Wallenberg är, även om glorian plockats ner, fortfarande en hjälte. Han hamnade inte i Budapest på grund av ett orubbligt kall. Det var inte han som uppfann de så kallade skyddspassen som blev så många judars räddning undan nazisterna fanatiska slakt.

Men han tog chansen att rädda så många judar han kunde. Det var han långt ifrån ensam om under andra världskriget . Men han gjorde det.

En hjälte behöver inte vara en perfekt människa. Han eller hon behöver våga inse att man är på rätt plats vid rätt tillfälle och ta den chans som man givits att hjälpa andra.

Det gjorde Raoul Wallenberg. Låt oss aldrig glömma det.
Daniel Poohl

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro