"Vi kommer att fortsätta skramla mot rasism"

Publicerad 2012-02-20

Nyckelskramlarna i Nyköping firade på lördagen sitt fyraårs-jubileum. Sedan 2008 har gruppen regelbundet mötts upp och skramlat mot rasism och för demokratin.

Ett 30-tal personer skramlade på lördagen för det öppna samhället och mot rasism. Aktionen att skramla med nycklar har inspirerats av Argentina, där mödrar under militärdiktaturen, skramlade med nycklar för att få svar på vad som hänt deras försvunna anhöriga.

I lördags fyllde Nyckelskramlarna i Nyköping fyra år, under åren har uppslutningen vid deras manifestationer varierat, men nyckelskramlare har varit ett troget inslag på Stora Torget i Nyköping.

Annika Nilsson som varit med i Nyckelskramlarna sedan starten säger till Expo.se att de tog initiativ till manifestationerna 2008 eftersom nazisterna hade mycket aktiviteter i trakten.

– Vi tyckte det fick vara nog och sedan det beslutet fattades har någon varje lördag skramlat för frihet, säger Nilsson.

Annika Nilsson säger att när det står på torget tar ofta andra personer spontant upp sina nycklar och skramlar med dem. Hon uppger att Nyckelskramlarnas kärna består av gamla trotjänare, som även i framtiden kommer att skramla med sina nycklar mot rasismen och för demokratin.
Daniel Vergara

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA