"Vi kommer att fortsätta skramla mot rasism"

Publicerad 2012-02-20

Nyckelskramlarna i Nyköping firade på lördagen sitt fyraårs-jubileum. Sedan 2008 har gruppen regelbundet mötts upp och skramlat mot rasism och för demokratin.

Ett 30-tal personer skramlade på lördagen för det öppna samhället och mot rasism. Aktionen att skramla med nycklar har inspirerats av Argentina, där mödrar under militärdiktaturen, skramlade med nycklar för att få svar på vad som hänt deras försvunna anhöriga.

I lördags fyllde Nyckelskramlarna i Nyköping fyra år, under åren har uppslutningen vid deras manifestationer varierat, men nyckelskramlare har varit ett troget inslag på Stora Torget i Nyköping.

Annika Nilsson som varit med i Nyckelskramlarna sedan starten säger till Expo.se att de tog initiativ till manifestationerna 2008 eftersom nazisterna hade mycket aktiviteter i trakten.

– Vi tyckte det fick vara nog och sedan det beslutet fattades har någon varje lördag skramlat för frihet, säger Nilsson.

Annika Nilsson säger att när det står på torget tar ofta andra personer spontant upp sina nycklar och skramlar med dem. Hon uppger att Nyckelskramlarnas kärna består av gamla trotjänare, som även i framtiden kommer att skramla med sina nycklar mot rasismen och för demokratin.
Daniel Vergara

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.


Sverigedemokraterna är ett hot mot demokratin

Söndagskrönika, Daniel Poohl. Samarbete eller inte? För den som vill öppna dörren för Sverigedemokraterna kan det vara värt att veta vad som väntar.