"Vi kommer att fortsätta skramla mot rasism"

Publicerad 2012-02-20

Nyckelskramlarna i Nyköping firade på lördagen sitt fyraårs-jubileum. Sedan 2008 har gruppen regelbundet mötts upp och skramlat mot rasism och för demokratin.

Ett 30-tal personer skramlade på lördagen för det öppna samhället och mot rasism. Aktionen att skramla med nycklar har inspirerats av Argentina, där mödrar under militärdiktaturen, skramlade med nycklar för att få svar på vad som hänt deras försvunna anhöriga.

I lördags fyllde Nyckelskramlarna i Nyköping fyra år, under åren har uppslutningen vid deras manifestationer varierat, men nyckelskramlare har varit ett troget inslag på Stora Torget i Nyköping.

Annika Nilsson som varit med i Nyckelskramlarna sedan starten säger till Expo.se att de tog initiativ till manifestationerna 2008 eftersom nazisterna hade mycket aktiviteter i trakten.

– Vi tyckte det fick vara nog och sedan det beslutet fattades har någon varje lördag skramlat för frihet, säger Nilsson.

Annika Nilsson säger att när det står på torget tar ofta andra personer spontant upp sina nycklar och skramlar med dem. Hon uppger att Nyckelskramlarnas kärna består av gamla trotjänare, som även i framtiden kommer att skramla med sina nycklar mot rasismen och för demokratin.
Daniel Vergara

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA