60 skadade efter attack mot Pridefestival

Publicerad 2013-10-21

Tumult utbröt i Montenegro när omkring 1500 personer protesterade mot en Pridefestival. Stenar och molotovcocktails kastades mot polis som svarade med tårgas.

Omkring 150 pridedeltagare tågade genom Montenegros huvudstad Podgorica på söndagen och möttes av stora protester. Polisen tvingades bilda en mur runt pridedeltagarna för att skydda dem. Tumult utbröt när, vad polisen beskriver som grupper av huliganer försökte bryta igenom polisens kedja för att attackera pridedeltagare. Polisen grep ungefär 60 motdemonstranter och lika många uppges ha skadats, varav 20 poliser. Efter Pridetåget evakuerades aktivisterna till en säker plats. Organisatören bakom Pridetåget, Danijel Kalezic, ser manifestationen som en framgång trots oroligheterna.

– Från och med idag är hbt-personer inte längre osynliga i Montenegro. Gatorna tillhör oss också, säger han till Associated Press.

I juli skedde en liknande homofobisk hatattack mot ett tåg med hbt-aktivister i staden Budva i Montenegro.
Daniel Vergara

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.