60 skadade efter attack mot Pridefestival

Publicerad 2013-10-21

Tumult utbröt i Montenegro när omkring 1500 personer protesterade mot en Pridefestival. Stenar och molotovcocktails kastades mot polis som svarade med tårgas.

Omkring 150 pridedeltagare tågade genom Montenegros huvudstad Podgorica på söndagen och möttes av stora protester. Polisen tvingades bilda en mur runt pridedeltagarna för att skydda dem. Tumult utbröt när, vad polisen beskriver som grupper av huliganer försökte bryta igenom polisens kedja för att attackera pridedeltagare. Polisen grep ungefär 60 motdemonstranter och lika många uppges ha skadats, varav 20 poliser. Efter Pridetåget evakuerades aktivisterna till en säker plats. Organisatören bakom Pridetåget, Danijel Kalezic, ser manifestationen som en framgång trots oroligheterna.

– Från och med idag är hbt-personer inte längre osynliga i Montenegro. Gatorna tillhör oss också, säger han till Associated Press.

I juli skedde en liknande homofobisk hatattack mot ett tåg med hbt-aktivister i staden Budva i Montenegro.
Daniel Vergara

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA