60 skadade efter attack mot Pridefestival

Publicerad 2013-10-21

Tumult utbröt i Montenegro när omkring 1500 personer protesterade mot en Pridefestival. Stenar och molotovcocktails kastades mot polis som svarade med tårgas.

Omkring 150 pridedeltagare tågade genom Montenegros huvudstad Podgorica på söndagen och möttes av stora protester. Polisen tvingades bilda en mur runt pridedeltagarna för att skydda dem. Tumult utbröt när, vad polisen beskriver som grupper av huliganer försökte bryta igenom polisens kedja för att attackera pridedeltagare. Polisen grep ungefär 60 motdemonstranter och lika många uppges ha skadats, varav 20 poliser. Efter Pridetåget evakuerades aktivisterna till en säker plats. Organisatören bakom Pridetåget, Danijel Kalezic, ser manifestationen som en framgång trots oroligheterna.

– Från och med idag är hbt-personer inte längre osynliga i Montenegro. Gatorna tillhör oss också, säger han till Associated Press.

I juli skedde en liknande homofobisk hatattack mot ett tåg med hbt-aktivister i staden Budva i Montenegro.
Daniel Vergara

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA