Åklagare vill lyfta nazisters åtalsimmunitet

Publicerad 2013-10-09

Grekiska åklagare har lämnat in en begäran om att lyfta åtalsimmuniteten för ytterligare tre parlamentsledamöter från nazistpartiet Gyllene gryning. Dessutom har åklagare i utredningen om partiet är en kriminell organisation lämnat in en begäran om att få tillgång till flera av partimedlemmarnas bankkonton, bland annat det som tillhör partiledaren Nikos Michaloliakos.

Under måndagen lämnade grekiska åklagare in en begäran om att lyfta åtalsimmuniteten för tre parlamentsledamöter från det nazistiska partiet Gyllene Gryning. Detta rapporterar nyhetsbyrån AP.

Begäran lämnades in efter att en vittnesskyddad person berättat att de tre ledamöterna Giorgos Germenis, Panagiotis Iliopoulos och Stathis Boukouras ska ha varit involverade i en militärliknande träning för nya partimedlemmar eller för olaga vapeninnehav.

Vittnet säger sig ha varit en tidigare medlem i Gyllene gryning, som valt att lämna partiet under juni 2012. Han har även intygat att partiet uppmuntrat till attacker mot immigranter.

Boukouras gick under måndagen frivilligt till Atens huvuddomstol för att bevisa att anklagelserna mot honom är falska, men enligt tidningen Ekathimerini.com har åklagarna fått in ett flertal yrkanden från före detta partimedlemmar som nu under skydd vill vittna mot parlamentarikerna.

På torsdag ska parlamentets etiska kommittee börja granska om det går att lyfta åtalsimmuniteten för Germenis, Iliopoulos och Boukouras. Kommitteen ska också granska tidigare begäran om att lyfta åtalsimmuniteten för de två parlamentarikerna som släpptes förra veckan i väntan på rättegång, Ilias Panagiotaros och Ilias Kasidiaris, vilka också ska granskas.

Frågan om Gyllene gryning fungerat som en kriminell organisation håller också på att utredas. Under tisdagen lämnade åklagarna i fallet in en förfrågan till Gruppen mot Ekonomisk Brottslighet om att få tillgång till bankkonton tillhörande alla Gyllene Grynings parlamentariker, samt till övriga tjänstemän som varit inblandade i den senaste tidens oroligheter.

Enligt tidningen Ekathimerini.com är man framför allt intresserade av partiledaren Nikos Michaloliakos bankkonto, samt hans andrebefälhavare Christos Pappas och parlamentarikern Yiannis Lagos bankkonton. Alla tre sitter fortfarande häktade i väntan på rättegång.
Stina Mathiesen

Organisationer och begrepp i artikeln

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.