sdpol erik almqvist

Trots järnrörsskandalen och trots att Sverigedemokraterna uppgett att Erik Almqvist skulle lämna riksdagen sitter han kvar. Foto Expo.

Almqvist sitter kvar i riksdagen

Publicerad 2013-01-25

I slutet av förra året meddelade Sverigedemokraterna att Erik Almqvist skulle lämna riksdagen och partiet pågrund av att det förlorat förtroendet för honom efter järnrörsskandalen. En månad efter beskedet sitter Almqvist fortfarande kvar i riksdagen.

– Vi har inte fått in någon avsägelse från Erik Almqvist, säger Ida Wahlbom, kammarhandläggare på riksdagens centralkansli till Riksdag och Departement.

Erik Almqvist har inte heller begärt tjänstledigt från riksdagen och får därför fortfarande ut fullt arvode.

Det var den 30 december som Sverigedemokraterna i ett pressmeddelande uppgav att Erik Almqvist skulle lämna riksdagen. Almqvist hade uppmanats att lämna efter att en film som Expressen publicerat visade honom inblandad i ett bråk i centrala Stockholm. Där han bland annat kallade en kvinna för "hora" och personer för "babbe" och "blattelover". En sekvens i filmen visade också Almqvist tillsammans med sverigedemokraten Kent Ekeroth och Christian Westling beväpnade med järnrör.

Anna Hagwall ska ersätta Erik Almqvist i riksdagen, men hon har inte fått något besked från partiet utan väntar på svar från Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder, rapporterar Riksdag och Departement.

– Jag tror att det var i tisdags som han sa at de har lämnat in en avsägelse, eller att de skulle göra det nu i veckan, säger Anna Hagwall till tidningen.

Expo Idag har förgäves sökt Sverigedemokraterna för en kommentar.
Daniel Vergara

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.