Analys: Dåligt polisarbete legitimerar våld

Publicerad 2013-12-16

Polisens misslyckande att skydda en antinazistisk demonstration i Kärrtorp öppnar för en legitimering av militanta organisationer och individer som använder våld som politisk metod. Det skriver Johannes Jakobsson.


Varför polisen inte tog till sig av varningssignalerna som föregick attacken mot manifestationen mot nazism i Kärrtorp i söndags, vet bara de själva. Men klart är att polisens agerande är problematiskt, inte bara då det visar på en stor okunskap om den militanta nazistorganisationen som manifestationen var riktad mot, men även på grund av att polisens frånvaro öppnar för en legitimering av militanta organisationer och individer som använder våld som politisk metod.

Det finns människor, med olika motiv, som vill fylla det tomrum polisens maktmonopol lämnar efter sig om det inte finns på rätt plats vid rätt tillfälle. Kärrtorp är ett tydligt exempel. Våldsanvändare hyllas nu som de som skyddade de fredliga demonstranterna mot nazisternas angrepp vilket ger dem ett högre anseende och större legitimitet att agera i framtiden. Detta trots det uppenbara problemet med att i alla fall en person dök upp på en fredlig demonstration beväpnad med kniv som senare stacks i ryggen på en angripande nazist.

Den gamla klyschan våld föder våld är ständigt aktuell. I det här fallet har polisen inte bara misslyckats med att stävja våldet, de har förstärkt dess grogrund. Nazisterna ser våldet de slogs tillbaka med som ännu ett argument för att trappa upp deras redan omfattande våld mot meningsmotståndare. För den militanta vänstersidan blir det ännu ett exempel på att polisen inte tar hotet mot antinazister på allvar. Sammantaget skapar det en miljö där våldet ses som nödvändigt på båda sidor. Det är allvarligt, och framförallt inte något som polisen ska bidra till.
Johannes Jakobsson

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA