Analys: Dåligt polisarbete legitimerar våld

Publicerad 2013-12-16

Polisens misslyckande att skydda en antinazistisk demonstration i Kärrtorp öppnar för en legitimering av militanta organisationer och individer som använder våld som politisk metod. Det skriver Johannes Jakobsson.


Varför polisen inte tog till sig av varningssignalerna som föregick attacken mot manifestationen mot nazism i Kärrtorp i söndags, vet bara de själva. Men klart är att polisens agerande är problematiskt, inte bara då det visar på en stor okunskap om den militanta nazistorganisationen som manifestationen var riktad mot, men även på grund av att polisens frånvaro öppnar för en legitimering av militanta organisationer och individer som använder våld som politisk metod.

Det finns människor, med olika motiv, som vill fylla det tomrum polisens maktmonopol lämnar efter sig om det inte finns på rätt plats vid rätt tillfälle. Kärrtorp är ett tydligt exempel. Våldsanvändare hyllas nu som de som skyddade de fredliga demonstranterna mot nazisternas angrepp vilket ger dem ett högre anseende och större legitimitet att agera i framtiden. Detta trots det uppenbara problemet med att i alla fall en person dök upp på en fredlig demonstration beväpnad med kniv som senare stacks i ryggen på en angripande nazist.

Den gamla klyschan våld föder våld är ständigt aktuell. I det här fallet har polisen inte bara misslyckats med att stävja våldet, de har förstärkt dess grogrund. Nazisterna ser våldet de slogs tillbaka med som ännu ett argument för att trappa upp deras redan omfattande våld mot meningsmotståndare. För den militanta vänstersidan blir det ännu ett exempel på att polisen inte tar hotet mot antinazister på allvar. Sammantaget skapar det en miljö där våldet ses som nödvändigt på båda sidor. Det är allvarligt, och framförallt inte något som polisen ska bidra till.
Johannes Jakobsson

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.