Analys: Dåligt polisarbete legitimerar våld

Publicerad 2013-12-16

Polisens misslyckande att skydda en antinazistisk demonstration i Kärrtorp öppnar för en legitimering av militanta organisationer och individer som använder våld som politisk metod. Det skriver Johannes Jakobsson.


Varför polisen inte tog till sig av varningssignalerna som föregick attacken mot manifestationen mot nazism i Kärrtorp i söndags, vet bara de själva. Men klart är att polisens agerande är problematiskt, inte bara då det visar på en stor okunskap om den militanta nazistorganisationen som manifestationen var riktad mot, men även på grund av att polisens frånvaro öppnar för en legitimering av militanta organisationer och individer som använder våld som politisk metod.

Det finns människor, med olika motiv, som vill fylla det tomrum polisens maktmonopol lämnar efter sig om det inte finns på rätt plats vid rätt tillfälle. Kärrtorp är ett tydligt exempel. Våldsanvändare hyllas nu som de som skyddade de fredliga demonstranterna mot nazisternas angrepp vilket ger dem ett högre anseende och större legitimitet att agera i framtiden. Detta trots det uppenbara problemet med att i alla fall en person dök upp på en fredlig demonstration beväpnad med kniv som senare stacks i ryggen på en angripande nazist.

Den gamla klyschan våld föder våld är ständigt aktuell. I det här fallet har polisen inte bara misslyckats med att stävja våldet, de har förstärkt dess grogrund. Nazisterna ser våldet de slogs tillbaka med som ännu ett argument för att trappa upp deras redan omfattande våld mot meningsmotståndare. För den militanta vänstersidan blir det ännu ett exempel på att polisen inte tar hotet mot antinazister på allvar. Sammantaget skapar det en miljö där våldet ses som nödvändigt på båda sidor. Det är allvarligt, och framförallt inte något som polisen ska bidra till.
Johannes Jakobsson

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA