Anklagas för att ha förnekat Förintelsen i parlamentet

Publicerad 2013-06-07

Ilias Kasidiaris, parlamentsledamot för det nazistiska partiet Gyllene Gryning har fördömts av ledamöter i det grekiska parlamentet. Han har sagt att det i en parlamentarisk kommitté som han själv sitter i "självklart finns förintelseförnekare".

I onsdags hölls en debatt i det grekiska parlamentet om en kommitté som utreder olagliga överföringar till schweiziska bankonton för att undvika skatt. Tidigare har finansmannen Sabby Mionis vägrat att inställa sig till en utfrågning av kommittén med motiveringen att det sitter förintelseförnekare i den. Om det sade Ilias Kasidiaris:

"Juden Sabby Mionis är en nyckelperson i utredningen. Han infinner sig inte hos kommittén på grund av det finns förintelseförnekare i den. Det är det självklart att det gör. Vi vill inte åka till den mordiska sionistiska staten. Om han sätter sin fot här kommer han att ställas inför rätta, sa Kasidiaris, rapporterar Enet och Ekatimerini.

Uttalandet väckte genast protester från vice inrikesministern Haralambos Athanassiou och parlamentsledamoten i Demokratisk vänster Vasilis Okinomu.

"En förintelseförnekare i Tyskland skulle få fem års fängelse", utbrast Vasilis Oikonomou.

Oikonomou gav även en känga till regeringspartiet Ny demokrati som tidigare motsatt sig en lag som skulle göra det olagligt att förneka Förintelsen.

Ilias Kasidiaris har vid flera tillfällen hamnat i hetluften. I en intervju förra året sade han.

"Historien har inte ännu gett Hitler sin slutgiltiga dom".

Han har även uppmärksammats när i direktsänd TV 2012 när han slog en politiker i ansiktet. I november hotade han att döda demonstranter.
Daniel Vergara

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA