Anklagas för att ha förnekat Förintelsen i parlamentet

Publicerad 2013-06-07

Ilias Kasidiaris, parlamentsledamot för det nazistiska partiet Gyllene Gryning har fördömts av ledamöter i det grekiska parlamentet. Han har sagt att det i en parlamentarisk kommitté som han själv sitter i "självklart finns förintelseförnekare".

I onsdags hölls en debatt i det grekiska parlamentet om en kommitté som utreder olagliga överföringar till schweiziska bankonton för att undvika skatt. Tidigare har finansmannen Sabby Mionis vägrat att inställa sig till en utfrågning av kommittén med motiveringen att det sitter förintelseförnekare i den. Om det sade Ilias Kasidiaris:

"Juden Sabby Mionis är en nyckelperson i utredningen. Han infinner sig inte hos kommittén på grund av det finns förintelseförnekare i den. Det är det självklart att det gör. Vi vill inte åka till den mordiska sionistiska staten. Om han sätter sin fot här kommer han att ställas inför rätta, sa Kasidiaris, rapporterar Enet och Ekatimerini.

Uttalandet väckte genast protester från vice inrikesministern Haralambos Athanassiou och parlamentsledamoten i Demokratisk vänster Vasilis Okinomu.

"En förintelseförnekare i Tyskland skulle få fem års fängelse", utbrast Vasilis Oikonomou.

Oikonomou gav även en känga till regeringspartiet Ny demokrati som tidigare motsatt sig en lag som skulle göra det olagligt att förneka Förintelsen.

Ilias Kasidiaris har vid flera tillfällen hamnat i hetluften. I en intervju förra året sade han.

"Historien har inte ännu gett Hitler sin slutgiltiga dom".

Han har även uppmärksammats när i direktsänd TV 2012 när han slog en politiker i ansiktet. I november hotade han att döda demonstranter.
Daniel Vergara

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.