Antihomolag godkänd i Ryssland

Publicerad 2013-06-12

På tisdagen röstade den ryska Duman för en lag som förbjuder så kallad homosexuell propaganda som riktas mot underåriga. Lagförslaget ska tas upp i överhuset innan presidenten kan skriva under det.

Lagen, som samtliga ledamöter i Duman förutom en som lade ned sin röst var för innebär att "propaganda för icke-tradionella sexuella relationer" förbjuds. Homosexualitet var ett brott i Ryssland fram till 1993. På senare tid har antalet hatbrott mot homosexuella ökat i landet.

Utanför Duman demonstrerade flera personer mot lagen, dessa möttes av äggkastning och religiösa aktivister sprutade tårgas på dem. Trots det tillhörde de 18 personer som greps dem som manifesterade mot lagen. Rapporterar TT.

Det är oklart vad lagen rent konkret innebär eftersom den inte definierar vad homosexuell propaganda är. Lagen är dock redan antagen i ett tiotal regioner, bland annat Archangelsk, Rjazan, S:t Petersburg och Novosibirsk.

På tisdagen röstade även Duman för att förbjuda "förolämpning av religion". Den som bryter mot lagen riskerar ett år fängelse, sker "förolämpningen" på en religiös plats kan straffet bli upp till tre år.
Daniel Vergara

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA