Antihomolag godkänd i Ryssland

Publicerad 2013-06-12

På tisdagen röstade den ryska Duman för en lag som förbjuder så kallad homosexuell propaganda som riktas mot underåriga. Lagförslaget ska tas upp i överhuset innan presidenten kan skriva under det.

Lagen, som samtliga ledamöter i Duman förutom en som lade ned sin röst var för innebär att "propaganda för icke-tradionella sexuella relationer" förbjuds. Homosexualitet var ett brott i Ryssland fram till 1993. På senare tid har antalet hatbrott mot homosexuella ökat i landet.

Utanför Duman demonstrerade flera personer mot lagen, dessa möttes av äggkastning och religiösa aktivister sprutade tårgas på dem. Trots det tillhörde de 18 personer som greps dem som manifesterade mot lagen. Rapporterar TT.

Det är oklart vad lagen rent konkret innebär eftersom den inte definierar vad homosexuell propaganda är. Lagen är dock redan antagen i ett tiotal regioner, bland annat Archangelsk, Rjazan, S:t Petersburg och Novosibirsk.

På tisdagen röstade även Duman för att förbjuda "förolämpning av religion". Den som bryter mot lagen riskerar ett år fängelse, sker "förolämpningen" på en religiös plats kan straffet bli upp till tre år.
Daniel Vergara

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.


Sverigedemokraterna är ett hot mot demokratin

Söndagskrönika, Daniel Poohl. Samarbete eller inte? För den som vill öppna dörren för Sverigedemokraterna kan det vara värt att veta vad som väntar.