Antihomolag godkänd i Ryssland

Publicerad 2013-06-12

På tisdagen röstade den ryska Duman för en lag som förbjuder så kallad homosexuell propaganda som riktas mot underåriga. Lagförslaget ska tas upp i överhuset innan presidenten kan skriva under det.

Lagen, som samtliga ledamöter i Duman förutom en som lade ned sin röst var för innebär att "propaganda för icke-tradionella sexuella relationer" förbjuds. Homosexualitet var ett brott i Ryssland fram till 1993. På senare tid har antalet hatbrott mot homosexuella ökat i landet.

Utanför Duman demonstrerade flera personer mot lagen, dessa möttes av äggkastning och religiösa aktivister sprutade tårgas på dem. Trots det tillhörde de 18 personer som greps dem som manifesterade mot lagen. Rapporterar TT.

Det är oklart vad lagen rent konkret innebär eftersom den inte definierar vad homosexuell propaganda är. Lagen är dock redan antagen i ett tiotal regioner, bland annat Archangelsk, Rjazan, S:t Petersburg och Novosibirsk.

På tisdagen röstade även Duman för att förbjuda "förolämpning av religion". Den som bryter mot lagen riskerar ett år fängelse, sker "förolämpningen" på en religiös plats kan straffet bli upp till tre år.
Daniel Vergara

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA